Küresel anlamda yaşanan bazı sıkıntılar, ithalat ve ihracat değerlerini de etkiliyor. Dünyanın en büyük tedarikçi ülkelerinden biri olan Çin'de yaşanan hammadde sıkıntısı, ulaşımın aksaması ve fabrikaların kapanması, şimdiden Hollanda'daki oyuncak sektörünü olumsuz yönde etkilemeye başladı.

Oyuncak mağazaları; 5 Aralık'ta kutlanan 'Sinterklaas' (Aziz Nikolas Bayramı) günü ve akabinde gelen Noel bayramında, ellerinde yeterli derecede mal olup olmayacağını şimdiden kestiremiyor. Bu kıtlıkla birlikte yüzde 75'lere varacak zamların olacağını düşünenler de var.

AD gazetesinin oyuncak alanında bilinen mağazalarla yaptığı bir dizi röportajda, sektörün belirsizlik ve tereddüt içinde olduğu ortaya çıktı.

AD'ye konuşan oyuncak toptancısı Van der Meulen'in direktörü René Bakker, 'Barbies, Baby Born, Paw Patrol, Hot Wheels, Hasbro' gibi oyuncakların ve oyunların Çin'den geldiğini ve ülkede yaşanan büyük sıkıntıların sektörü etkilediğini belirtti.

Çin'in üretimi kesintiye uğratan elektrik kesintileriyle mücadele ettiğini belirten Bakker, artan kömür fiyatları ve hükümetin katı karbon emisyonu düzenlemelerinin de işleri engellediğini dile getiriyor.

Action şirket sözcüsü; Çin'de ulaşımın aksaması ve limanın kapanması nedeniyle, 5 Aralık öncesinde yeterli tedarik alamayacaklarını düşündüklerini belirtti.

Oyuncak devi Intertoys, ekstra siparişlerin erkenden verildiğini, bu nedenle önemli bir eksiklik yaşanmayacağını söylerken, İnternet üzerinden satış yapan  Bol.com bazı oyuncakların önümüzdeki aylarda satışa sunulamayacağını bildirdi.

Etiket fiyatları zamlanabilir

Yaşanacağı düşünülen bu sıkıntılar nedeniyle özellikle trambolin gibi hacim olarak büyük ve nakliye esnasında geniş yer kaplayan mallar, esnaflar için fazla tercih edilmiyecek. Bu nedenle mal miktarının ve çeşitliliğinin azalması fiyatların da artmasına neden olacak. Hatta Bakker'a göre bu ürünlere yüzde 75'e kadar zam  yapılacak.

Branş organizasyonu INretail direktörü Jan Meerman da bu zamlara dikkat çekerken "Kısa vadede daha yüksek fiyatın müşteriye yansıtılması kaçınılmazdır." ifadesini kullandı.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz: t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©️SONHABER.EU