RTL Nieuws sitesinin gündeme getirildiği haberde, özellikle büyük şehirlerde sağlıksız beslenme olanaklarının çok olduğu, Amsterdam, Den Haag, Ede, Rotterdam ve Utrecht belediyelerinin buna karşı mücadeleye başladığı belirtildi.

Buna göre belediyeler, daha sağlıklı bir yaşam ortamı sağlamak için, sağlıksız gıda arzını şehir dışında tutmak için yetki sahibi olmak istiyor.

Hileli oyunların oldukça sevildiği bu dönemde brawl stars hile çoğu mobil oyuncu tarafından kullanılmaktadır.

Ocak ayında beş belediye meclisi, Devlet Sekreteri Paul Blokhuis'e (VWS) fast food restoranlarındaki artışı durdurmak için daha fazla yetki talep eden bir mektup gönderdi. Aslında dört büyük belediye ve Ede belediyesinin görmeyi tercih ettikleri şey, Çevre Yasası veya Tüketici Yasası'nda belediyeler lehine yapılacak bir değişiklik. Ayrıca belediyeler, yakında sağlıklı bir yaşam ortamı için isteklerini dile getirdikleri bir 'anlaşma' imzalamayı da planlıyor.

UvA'da doçent olan Anniek de Ruijter, bir grup araştırmacıyla birlikte, şu anda şehirlerde sağlıksız beslenme seçeneklerinin sayısını azaltmak için hangi olanaklara sahip olduğunu araştırdı ve bunun çok az olduğu sonucuna vardı.

Mevcut mevzuata göre belediyeler, sadece Çevre Yasası'nı kullanarak  düzenleme yapabilmekte. De Ruijter bu durumu şöyle açıklıyor; "Yiyecekleri bireysel bir tercih olarak gördüğümüz için belediyelerin ve hükümetin Çevre Yasası ile buna müdahale etmesi mümkün değil. Kamusal bir alanda yürürseniz ve çöpten pis koku geliyorsa veya rahatsız edici bir durum varsa, bunu çözecek olan belediye veya hükümettir. Ayrıca bu durum kişinin kendi seçimi değildir. Ancak kişi, sağlıksız olarak bilinen bir yiyeceği kendi seçer."

Bir belediye insanların ne yediğini ne ölçüde belirleyebilir?

De Ruijter belediyelerin insanların ne yediğini ne ölçüde belirleyebilir sorusuna ise; "Bu, politik olarak karmaşık bir tartışma. Bu; kamusal görevle ilişkili olarak, bireysel özgürlüğün ne kadar ileri gidebileceği sorusuyla ilgilidir. Soruyu da tersine çevirebilirsiniz: Fazla kilo ne ölçüde bireysel bir sorumluluktur?

Araştırmalar gösteriyor ki, bölgenizdeki gıda arzı gıda seçiminizi etkiler. Hepimiz bunun böyle devam edemeyeceği konusunda hemfikiriz, ancak siyaset için bir sonraki adım nedir? Şu anda olan şey, yasal kısıtlamalardan dolayı belediyelerin sınırları zorlaması ve sonra bu duruma yargının karar vermesi. Bu da bir çözüm değil."

Bakanlık yanıtı

Sağlık, Bilim ve Spor Bakanlığı, gıda ortamını daha sağlıklı hale getirmek için nelerin mümkün olduğuna belediyeler ile birlikte bakılacağını duyurdu. Bu araştırmanın içerisinde belediyelerin daha fazla yetkiye ihtiyacı olup olmadığına da bakılacağı belirtildi.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©️SONHABER.EU