Kiralık konut arayanların, belirli bir abonelik ücreti ödeyerek kayıt yaptırdıkları ancak sonucu hüsranla biten web siteleri Hollanda Tüketiciler ve Piyasalar Kurumu (De Autoriteit Consument & Markt -
ACM) tarafından araştırmaya alındı.

Bu dolandırıcı siteler hakkında çok fazla şikayet olduğunu belirten Consumentenwaakhond, gösterilen kiralık evlerin çoğunun artık mevcut olmadığını veya hiç mevcut olmayan hayali evlerin gösterildiğini, bunun yanısıra bir eve ilgi gösteren kişilerin evi kiralayacak acente ile iletişime dahi geçemediğini belirtti.

ACM direktörü Edwin van Houten başlatılan inceleme ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, "Mevcut konut piyasasında tüketicilerin uygun bir kiralık ev bulması çok zor. Kiralık konut siteleri bu durumdan faydalanıyor. Siteler ücretli abonelik karşılığında tüketicilere geniş ve benzersiz konut olanakları vaad ediyor. Gerçekte ise hiç var olmayan evlerin tüketiciye sunulduğu ortaya çıkıyor. Biz, işte bu dolandırıcılığı araştırıyoruz." dedi.

Tüketiciyi dolandıran sitelerinden bazıları Ulusal İnternet Dolandırıcılığı Yardım Hattı (Landelijk Meldpunt Internet Oplichting -LMIO) tarafından da araştırmaya alındı. Ancak kurum yetkilisi Gijs van der Linden'a göre, mağdur tüketiciler arasında suç duyurusunda bulunanların sayısı oldukça az. Bu durum kurumun araştırma yapmasını da zorlaştırıyor.

Geçtiğimiz aylarda en fazla 150 mağdurdan başvuru alındığını belirten van der Linden, ya tüketici polisin bir şey yapmayacağını düşündüğünden yada ödenen miktarların az olmasından ve kişinin bu miktar için uğraşmak istememesinden şikayetçi olmadığını belirtti. Van de Linden her ne kadar kişi bazında yapılan küçük ödemeler olsa da toplamda ciddi bir yekûn tuttuğunu ve mağdurların şikayetçi olmaktan kaçınmaması gerektiğini vurguladı.

LMIO ayrıca tüketicilere bir web sitesinden kiralık ev aramadan önce, bu site hakkında  Politie.nl sitesinden araştırma yapması gerektiği uyarısında bulundu.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©️SONHABER.EU