Hollanda hükümeti, Avrupa Birliği dışındaki ülkelerden camilere yapılan her türlü yardımın belediye başkanları ve soruşturma savcılıkları tarafından denetlenebileceğini onayladı.

Avrupa Birliği dışında ama birlik ekonomik alanında görülen, Norveç, İsviçre ve aday ülke Hırvatistan’dan gelecek yardımlar denetlemeden muaf tutuldu.

Haziran ayında rapor olarak açıklanan meclis araştırma komisyonunda Türkiye başta olmak üzere, Hollanda’daki camilere ve görevlilerine sağlanan fonların tamamı “özgür olmayan ülkelerden” alınan destek kapsamına alınmıştı.

Bu ülkelerin, camiler aracılığıyla kendi politik görüşlerini yaymak için bu fonları kullandıkları iddia edilmiş ve bu sebeple hükümetten gerekli tedbirleri alması ve denetlemelerin artırılması istenmişti. Aynı şekilde, camilerin çoğunlukla hafta sonu ya da yaz tatillerinde düzenledikleri kurs ve kampların da denetlenmesi talep edilmişti.

Bu rapor kapsamında ilk olarak, bütün camilerin aldıkları fonların ve yardımların şeffaf olması isteniyor. Bu gerekli görüldüğünde bir işyeri gibi denetleneceklerini ve paraların kaynaklarını ve kullanıldıkları yerleri açıklamak zorunda oldukları anlamına geliyor.

Camilerin ya da görevlilerin destek aldıkları kaynaklar belediye başkanı ya da savcılık tarafından uygun görülmezse, yaptırımlar devreye girebilecek. Yaptırımlar arasında yöneticilerin 5 yıl görevden uzaklaştırılmasının yanında para cezaları da gündemde.

Hükümet camilerde ya da kurslarda yapılan konuşma ve faaliyetlerin içeriklerinde, anti-demokratik söylemler ya da nefret suçları ile kamu düzenini bozacak fikirlere tolerans verilmeyeceğini daha önce çıkarttığı bir yasa ile kararlaştırmıştı ve bu gibi durumlarda hükümete kapatma yetkisi verilmişti.

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©SONHABER.EU