Merkezi İstatistik Bürosu (Centraal Bureau voor de Statistiek - CBS), ocak ayı enflasyon oranının bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,6'ya yükseldiğini açıkladı.

CBS bugünkü açıklamasında, Euro Bölgesinde uygulanan Avrupa Harmonize Tüketici Fiyatları Endeksi (HICP) standartlarını baz aldı, önümüzdeki hafta Perşembe günü de Hollanda standartlarına göre yapılan hesaplama sonucunu açıklayacak.

Aralık ayı enflasyonu HICP yöntemine göre yüzde 6,4, Hollanda Ulusal Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) hesaplamasına göre yüzde 5,7 olarak ölçülmüştü. TÜFE bazlı Ocak ayı enflasyon oranının da HICP'ye göre biraz daha düşük çıkması beklenmekte. 

Avrupa istatistik ofisi Eurostat bugün Euro bölgesi enflasyon oranlarını açıklayacak. 

Enflasyondaki artışın nedeni
Fiyatların uzun süredir yukarı yönlü seyrettiği bilinen bir gerçek. Ekonomistler 2021'de yükselmeye başlayan enflasyon için, başlangıçta bunun geçici olacağı tahmininde bulunuyordu, ancak bu yılın ilk rakamları yüksek enflasyon döneminin henüz bitmediğini gösteriyor.

Bunun en başlıca nedenlerinden biri korona krizinden sonra hızlı toparlanma sürecine girilmesi ve bu durumun malzeme kıtlığına neden olması. Bir diğer neden ise enerji fiyatlarının artması ve buna bağlı olarak diğer kalemlerin de bu artıştan etkilenmesi.

TÜFE ve HICP arasındaki fark
Eurostat tarafından kullanılan Avrupa Harmonize Tüketici Fiyatları Endeksi (HICP), Avrupa Birliği Üye Devletlerinin enflasyon oranlarını karşılaştırmak için geliştirilen bir yöntem. 

Hollanda Ulusal Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ile HICP arasındaki temel fark, her iki endekslemede kullanılan mal ve hizmet paketlerinin değişiklik göstermesi. Örneğin TÜFE'de, sahibi tarafından kullanılan bir evde yaşamanın bedeli de kira bedeline dahil ediliyor ancak HICP değerlendirmesinde bu kalemler hesaplamaya dahil edilmiyor.

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın