3. Dönem Rutte hükümetinin feshedilmesine yol açan, Çocuk bakım ödeneklerinde yaşanan haksızlıkların çarpıcı bir boyutu daha ortaya çıktı. Yeni bulgulara göre; 1000'den fazla çocuk yapılan haksızlık nedeniyle, ailelerinden kopartılmış.

Adalet ve Güvenlik Bakanlığı tarafından, Merkezi İstatistik Bürosu ( Centraal Bureau voor de Statistiek - CBS)'na yaptırılan ve 2015- 2020 yılları arasını kapsayan araştırmaya göre, tam olarak 1115 çocuk haksız yere ailelerinden uzaklaştırılmış.

Bilindiği üzere 2015 yılında Yeni Gençlik Yasası yürürlüğe girdi. ancak, çocuk bakım yardımındaki hatalar daha eski bir tarihe sahip. Öte yandan CBS'den alınan rakamlarda, ödenek meselesinin evden uzaklaştırmaya doğrudan bir etki edip etmediği de net değil. CBS bu soruşturmada, yeni yasayla birlikte ortaya çıkan haksızlıkların yol açtığı, evden uzaklaştırma vakalarının incelediğini belirtiyor.

CBS açıklamasında, 2015 yılı öncesinin de dahil olduğu geniş çaplı bir araştırma yapılması ve mağduriyetlerin tespit edilmesi gerektiği de vurgulanıyor.

Ödenek olayında, ebeveynler yanlışlıkla çocuk bakımı ödeneği dolandırıcılığıyla suçlandı ve vergi makamları tarafından alınan ödeneğin hepsini geri ödemekle cezalandırıldı. Bu durum ailelerin çoğunu mali sıkıntıya soktu. Aileler büyük meblağları geri ödemek zorunda kaldılar. Çocuklarda Jeugdzorg aracılığıyla 'bu ortamlarda yaşamaları mümkün olmadığı' gerekçesiyle, ailelerinin yanından alınarak bir koruyucu ailenin yanına veya bir kuruma yerleştirildi.

Skandal, milletvekilleri Pieter Omtzigt, Renske Leijten (SP) ve Farid Azarkan'ın (DENK) ısrarlı eylemleriyle ortaya çıktı. Gazeteciler Pieter Klein (RTL Nieuws) ve Jan Kleinnijenhuis (Trouw) da skandalın ortaya çıkmasında önemli bir rol oynadı.

SP Milletvekili Peter Kwint; rakamlar karşısında şoke olduğunu belirtirken, sayının muhtemelen çok daha yüksek olduğunu, çünkü araştırmanın sadece 2015-2020 dönemini kapsadığını dile getirdi. Kwint "Bu yüzden kabineden, toplam gözaltı yerleşimlerinin boyutunun ne olduğunu bilmek istiyorum. Ama şu anda en önemli şey, bu ebeveynleri aramaları ve bu çocukların mümkün olan en kısa sürede eve dönmelerini sağlamak." dedi.

Vekiller Omtzigt, Kwint, Ceder, Azarkan ve Inge van Dijk (CDA) hükümete yönelik ortak bir açıklama yaptı ve etkilenen ebeveynlere perspektif sunan bir plan hazırlanması ve iletişim kurabilecekleri bir telefon numarası açması çağrısında bulundu. Bir çok siyasi partiden de bu vahim tabloyla ilgili açıklamalar geldi.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz: t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©️SONHABER.EU