Hollanda dışişleri bakanı Stef Blok, koalisyon partilerinin mecliste verdiği teklif doğrultusunda Türkiye’ye, Avrupa Birliği tarafından silah ambargosu uygulanması için çaba sarf edeceğini açıkladı.

Ambargoya gerekçe olarak; Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de sondaj çalışmaları yapması, Libya’da BM tarafından tanınan resmi hükümete darbeci Hafter güçlerine karşı destek olması ve son olarak Karabağ sorununda Azerbaycan’a yardım etmesi gösterildi.

Hollanda hükümetini oluşturan koalisyon partileri VVD, CDA, D66 ve CU, mecliste dışişleri bakanlığının bütçesi görüşülürken böyle bir teklifte bulunmuşlardı.

Bakan Blok, yaptığı açıklamada bu görevi seve seve yapacağını ve Avrupalı meslektaşlarıyla ambargo konusunu görüşeceğini belirtti.

Hollanda ve Avrupa Birliği ülkeleri, uluslararası anlaşmazlık konularında, hakkında hukuki delil olmasına bakmaksızın birbirlerini desteklemeleriyle biliniyorlar.

Ambargo için öne sürülen gerekçeler:

Doğu Akdeniz’in Meis adası gerekçesiyle Yunanistan’a bırakılması gerektiğini düşünüyorlar. Ancak Türkiye’nin teklif ettiği Lahey adalet divanına konunun taşınmasını istemiyorlar. Çünkü mahkemenin Türkiye lehine karar vereceğine kesin gözüyle bakılıyor.

Libya’da batılı bazı ülkelerin desteklediği ve darbeci olmasından başka hiçbir hukuki yetkisi olmayan bir generali destekleyerek, petrol alanlarında söz sahibi olmak istiyorlar. Türkiye’nin desteklediği BM tarafından tanınan resmi hükümetin yıkılmasını istiyorlar. Böylece Türkiye ile Libya arasında imzalanan ve BM tarafından da onaylanan deniz yetki antlaşmasını ortadan kaldırarak Doğu Akdeniz’de Yunanistan’ın dolayısıyla Avrupa Birliği’nin elini güçlendirmek istiyorlar.

Dağlık Karabağ sorununda ise, resmen işgalci olduğu tüm dünya tarafından tescillenen ve defalarca hakkında BM kararı alınan Ermenistan’ın haksız olduğunu ve Azerbaycan’ın kendi topraklarını işgalden kurtarmak için savaştığını biliyorlar ancak Türkiye’nin hem de Rusya’nın karşısında durarak bölgeye müdahil olarak dengeleri değiştirmesinden rahatsız oluyorlar.

Avrupa Birliği genel olarak, hukuki gerekçelere göre değil; Türkiye’nin etkin olmasından, dengeleri haklılık tarafında değiştirmesinden duydukları rahatsızlık nedeniyle ambargo fikrini tartışıyorlar. Halen Kanada gibi bazı ülkeler Türkiye’ye karşı ambargo uygulamaya başlamış olsa da Avrupa genelinde net bir karar ya da uygulama bulunmuyor.

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©SONHABER.EU