Hollanda'da artan öğretmen açığı, kısa vadede okulların kapılarını kapatmaya zorlayacak. Den Haag, Rotterdam ve Amsterdam kentlerinde eğitimden sorumlu Encümen azaları (Wethouder), bu konuda çok tedirgin.

Üç büyük kentin eğitimden sorumlu Encümen azası (Wethouder), yakın gelecekte yaşanacağı tahmin edilen öğretmen açığından huzursuzluk duyduklarını belirtti. 

Yakın zamanda parlamentoya gönderilen bir mektupla ortaya çıkan bilgilere göre; en fazla öğretmen açığı yüzde 14,9 ile Den Haag, yüzde 14,6 ile Almere, yüzde 12,7 ile Rotterdam ve yüzde 12,5 ile Amsterdam kentlerinde yaşanıyor.

AD gazetesine konuyla ilgili açıklama yapan eğitimden sorumlu Encümen azası Said Kasmi, özellikle Rotterdam'da durumu 'açıkça endişe verici olarak nitelendirirken "şimdi bile çocukları ara ara evlerine gönderiyorlar. Önümüzdeki yıllarda öğretmen açığı ciddi ölçüde artacak" şeklinde ifade kullandı.

Amsterdam belediyesi Encümen azası Marjolein Moorman ise şehirdeki durumun hemen hemen aynı olduğunu söyledi ve "Bu hafta görüştüğüm bazı okul yetkilileri yaz tatilinden sonra okullarını açamayacaklarını belirtti." dedi.

Belediyelerin ne kadar destek alacağı belli değil. 

Geçici hükümet şubat ayında, korona krizinin neden olduğu sorunların telafisi için 8,5 milyar euro yatırım yapmaya karar vermişti. Kabineye göre bu miktar, korona pandemisinin neden olduğu sonuçlarla başa çıkmak için iyi bir finansal temel oluşturacaktı.

Amsterdam, Den Haag ve Rotterdamlı Encümen azaları (Wethouders) kısmen korona krizinin de etkisiyle öğretmen açığının çoğaldığını ve yaşanan öğretmen açığının, hükümetin sunduğu milyarlarca destek sayesinde azalacağına, aksine arttığına dikkat çekti.

Amsterdam belediye Encümen azası tam olarak hükümetle aynı fikirde olmadığını belirti.
"Bu plan öğretmen açığına karşı yapısal bir yaklaşımdan yoksun" diyen Encümen azası "Öğretmen sıkıntısıyla mücadele bağlantısını kaçırıyoruz. Paranın yapısal bir temelde gitmesi gereken yer burası." dedi.

Den Haag Belediye Encümen azasına göre, paranın gideceği yer konusunda hala çok fazla belirsizlik var. "Belediyeler olarak, parayı okulları desteklemek için kullanmak istiyoruz. Örneğin bu destekle okullar, branş öğretmenleri ve proje personeli görevlendirebilsinler. Ancak belediyelere ne kadar bütçe ayrıldığı ve ne zaman geleceği hakkında henüz bir fikrimiz yok." şeklinde açıklama yaptı.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©️SONHABER.EU