Geçtiğimiz aylarda kişisel bakım ürünleri, temizlik malzemesi veya içecekler gibi birçok mala zam geldiği bilinmekte. Ancak küresel gelişmeler, şimdiden yeni zam dalgalarının yolda olduğunun sinyallerini de vermeye başladı. Birkaç büyük üretici firmanın fiyatları artıracaklarını açıklaması, market raflarının da zamlanacağını  gösterdi.

Pazar araştırmacısı GfK'nin geçtiğimiz günlerde yaptığı araştırma, süpermarkete yapılan bir ziyaretin bu yılın ilk sekiz ayında geçen yıla göre önemli ölçüde daha pahalı hale geldiğini gösterdi. GfK sonuçlarına göre günlük market alışverişi geçen yıla göre yüzde 3,6 daha pahalıydı. Bu rakam, Hollanda'daki ortalama enflasyondan yaklaşık bir buçuk puan daha yüksek.

Bu fiyat artışının büyük ölçüde tanınmış gıda üreticilerinden kaynaklandığı görülüyor. Örneğin İngiliz Unilever, süpermarketlere ve toptancılara uyguladığı fiyatları, yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 4,1 artırdı. Nestlé yüzde 2,1 artış yaptı.  Diğer büyük şirketlerden PepsiCo, Kraft Heinz, Procter & Gamble ve Danone de karlarını korumak için fiyat artışına gitti.

Öte yandan gıda fiyatları son on yılın en yüksek seviyesinde, petrol gibi hammadde fiyatları yüksek talep ve sınırlı arz nedeniyle rekor düzeyde, dünya çapındaki limanlar dolu ve boş konteyner bulmak neredeyse imkansız. Birçok yetkili bu durumda üreticilerin bir çeşit "perfect storm" (mükemmel fırtına) ile karşı karşıya kaldığını söylüyor.

Unilever CEO'su Alan Jope yaptığı açıklamada, "Soya fasulyesi, hurma yağı, çay, hindistancevizi, vanilya: Hepsi daha pahalı hale geldi. Ancak tüm ürünlerimizin ambalajlanması ve taşınması için kullanılan plastikler de daha pahalı hale geliyor" dedi. Jope, mevcut yüksek emtia fiyatları ve nakliye zincirindeki sorunların bir süre daha devam edeceğini tahmin ettiklerini söylerken, bu nedenle şirketin uyguladığı fiyatların 2022'nin ortalarına kadar artmaya devam edeceğini dile getirdi.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz: t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©️SONHABER.EU