Hollanda'da, cinsiyet eşitliği kapsamında kadınlar da zorunluk askerlik kapsamına alındı. Bu haftadan itibaren, 17 yaşına giren 2003 doğumlu tüm genç kızlara askerlik celbi gönderilecek.

Aralarında 7 Aralıkta 17 yaşına girecek olan veliaht prenses Amalia’nın da bulunduğu 100 binden fazla kız çocuğu, Savunma Bakanlığı'ndan askerlik hizmetine kayıtlı olduklarını belirten bir mektup alacakları, ancak 1997'de durdurulan mecburi askerlik hizmeti için fiilen orduya katılmayacakları bildirildi.   

Olası ihtiyaç durumunda çağrılacaklar. 

Hollanda, soğuk savaşın bitmesiyle 1997'de bir çok Avrupa ülkesiyle beraber zorunlu askerlik yasasını askıya almıştı. Ancak ülke için ciddi bir tehdit söz konusu olması ve mevcut ordunun yetersiz kalma ihtimali durumunda, zorunlu askerli yasası uygulanmaya başlanarak, erkek ve kız bütün Hollandalılar silah altına çağrıla bilecek. 

Gelecekte neler olacağını kimsenin bilemediğine işaret eden savunma bakanı Ank Bijleveld, "eğer ülkemizin güvenliği bir gün ciddi bir tehdit altına girerse, bu zorunluluk uygulanır ve herkes orduya katılmak zorunda kalır" dedi. 

Ancak Hollanda'da yasa gereği, askerlik yapmayı istemeyenlerin itiraz hakkı bulunsa da, vatandaşlar bu hakkı ancak orduya çağrıldıklarında kullanabilecekler. 

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©SONHABER.EU