Hollanda Merkez Bankası (DNB), bugün yayınladığı raporunda, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin Hollanda ekonomisi için ne gibi sonuçlar doğurabileceğini araştırdı. 

Banka araştırmasına göre; gaz ve petrol ihracatçısı Rusya ile tahıl ihracatçısı Ukrayna arasındaki savaş belirsizliğini koruduğu müddetçe, uluslararası ticaret daha da kötü etkilenecek.  

Yaşanan savaşın dünya ekonomisini ve dolayısıyla da Hollanda’yı olumsuz etkilemeye devam ettiğini belirten DNB, son aylarda birçok malın fiyatının arttığını ve artmaya da devam etme riskinin bulunduğunu açıkladı. 

Mevcut duruma dayanarak öngörüde bulunan DNB, fiyatların bu yıl ortalama yüzde 6,7 artacağını tahmin ediyor. Buna bağlı olarak yaşanan enflasyon artışı da yıllık ekonomik büyümeyi yavaşlatacak.

Savaş uzarsa durum
Savaş daha da uzarsa ve Rusya batıya daha az gaz ve petrol tedarik etmeye karar verirse, sonuçlar çok daha olumsuz olabilir. 

DNB'ye göre, böyle bir senaryoda, enerji fiyatları düşünülenden daha uzun bir süre boyunca çok yüksek seviyede seyredecek. Yüksek seviyede kalmaya devam eden enerji fiyatları, akaryakıt ve gaz faturalarının yanı sıra, mal üretimi ve nakliye gibi enerjinin kullanıldığı alan ve ürünlerin fiyatının artmasına neden olacak.

DNB; böyle bir senaryoda, enflasyonun yıllık bazda yüzde 9,5'e kadar çıkacağını tahmin ediyor. 

Dünya ticareti de düşebilir
Enflasyonun artması aynı zamanda tüketicinin daha az ürün almasına ve şirketlerin de daha az yatırım yapmasına neden olacak.

Ayrıca, dünyanın geri kalanı da bu yüksek enerji fiyatlarından zarar görecek ve dünya ticaretinin düşmesine neden olacak. Bu, özellikle ekonomisi nispeten büyük ölçüde dünya ticaretine bağlı olan Hollanda için kötü bir sonuç yaratacak.

DNB tüm bu öngörülerin gerçekleşmesi halinde, Hollanda ekonomisinin büyümesini hem bu yıl hem de gelecek yıl için tahminen yüzde 1 oranında yavaşlayacağını ve işsizlik rakamlarının da artacağını tahmin ediyor. 

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz: t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın