RIVM rakamlarına göre hastanedeki 10 korona hastasından 9'u aşılanmamış. Hollandalı göğüs hastalıkları uzmanlarının bir envanterine göre ise bu hastaların yaklaşık yarısı Batılı olmayan göçmenlerden oluşmakta.

Parool gazetesinde yer alan haberde, göğüs hastalıkları uzmanlarının yürüttükleri bir envanter çalışmasının sonuçlarına yer verildi. Bu envantere göre aşı yaptırmamış ve şuanda hastanede yatan hastaların yüzde 40 ila 60 arası batılı olmayan bir kökene sahip göçmenler.

Yapılan araştırmada; Göğüshastalıkları Derneği'nin Hollanda genelinde tüm hastanelerde bir anket yaptığı ancak, bazı hastanelerin ankete yanıt vermemesi nedeniyle ortalama bir sonuç çıkarıldığı da belirtiliyor.

Aşılama oranları hala düşük

Hollanda Akciğer Hastalıkları ve Tüberküloz Hekimleri Derneği başkanı ve aynı zamanda Erasmus MC doktoru Leon van den Toorn gazeteye yaptığı açıklamada, bu anketin insanları 'damgalamak' için olmadığını, çözüme katkıda bulunmak için yapıldığını vurguladı.

"Örneğin, Türk veya Fas kökenli kişilerin fazla kilolu olma veya diyabet hastası olma olasılığı, Hollanda kökenli kişilere göre daha fazla. Bu nedenle, ciddi bir hastalık seyrini önlemek için aşılama onlar için çok daha önemli." diyen Van der Toorn, "Virüs önümüzdeki kış yeniden canlanırsa, Batılı kökenden olmayan bu grubun da iyi aşılanmış olması önemlidir. Bu, sağlık hizmetleri üzerindeki baskıyı da önler." şeklinde açıklama yaptı.

Daha önce, yoksul mahallelerde ve bazı koyu hristiyan belediyelerde yapılan araştırmalarda, aşılama oranının diğer bölgelere göre geride kaldığı ortaya çıkmıştı. RIVM'den alınan en son rakamlar, Urk'ta 18 yaşın üzerindekilerin yüzde 20 ila 39'unun bir veya iki aşısını yaptırdığını, Staphorst'ta bu oranın yüzde 40 ile 59 arasında kaldığını gösteriyor. Den Haag, Rotterdam ve Amsterdam'da ilk aşısını yaptıranların oranı ise yüzde 60 ila 74 arasında. Belediyelerin büyük çoğunluğunda bu rakamlar yüzde 75 ile 84 arasında değişiyor, ancak bu rakamın üzerinde aşılama oranına sahip yüzden fazla belediye de bulunuyor.

Göçmenlere erişmek gerekiyor

Elde edilen rakamların, aşılanmamış hastaların büyük bir bölümünün Batı kökenli olmayanlardan oluştuğunu gösterdiğini belirten Van den Toorn, "Bu insanlara erişmek için bir şeyler yapmalıyız." yorumunu yapıyor.

Sağlık Bakanlığı ve yerel GGD'ler aşılanma oranını artırmanın yollarını arıyor. Bakanlık sözcüsüne göre, durum bölgeye göre farklılık gösteriyor. Örneğin, Rotterdam'da nispeten fazla sayıda Cape Verdeli ve Amsterdam'da da daha fazla Ganalı bulunduğunu belirten sözcü,  “Genellikle topluluklardaki önemli figürler aracılığıyla bu kişilere yakınlaşmak gerekiyor. GGD'lerin yaptığı da budur. Ulusal hükümet çeşitli dillerde genel bilgiler sağlar.” şeklinde konuştu.

Amsterdam'da, mobil aşı ekipleri insanları aşılamak için, mahalle evleri ve kiliseleri ziyaret ediyor. Rotterdam'da da doktorlar ve tıp öğrencileri pazar yerlerinde dolaşarak vatandaşlara,  camii veya mahalle evi içinde aşı yaptırabileceklerini anlatıyor.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın