Bu yaştaki insanların en kısa olduğu ülke ise Doğu Timor. Dünyanın en yoksul ülkelerinden biri olan Doğu Timor'da 19 yaşındaki bir erkeğin ortalama boyu 160,1 santimetre.

Araştırmadan elde edilen verilere göre, nüfusun yetersiz beslendiği ülkelerde çocukların boyunun ise 20 santimetreye  kadar daha kısa olabileceğine işaret ediyor.

Yapılan araştırmanın 200 ülkede 65 milyondan fazla insanın boy ve ağırlıklarının baz alınarak yapıldığı belirtildi.

Hollandalılar Niye Uzuyor?

Hollandalıların son 150 yıl içinde 20 cm uzadıkları ve dünyanın en uzun boylu insanları sıfatını Amerikalıların elinden aldıkları biliniyordu. Günümüzde Hollandalı erkeklerin ortalama boyu 183,8 santimetreyle, kadınlarınkiyse 171 santimetreyle. Bu gelişme artan refah, zengin bir diyet ve sağlıklı yaşam gibi etkenlere bağlanıyor. Ama araştırmacılar, çevresel etkilerin de gelişmede önemli rol oynadığının altını çiziyorlar. Bunlardan en önemlileri, Hollanda’nın zamanla bir süt ve süt ürünleri üreticisi ülke haline gelmesi ve giderek adaletli hale gelen gelir dağılımı sayesinde toplumun gıda rejiminin zenginleşmesi.

Türkiye’de durum ne?

Araştırmada son 35 yılda Türkiye'de çocukların boyunun daha çok uzamaya başladığı belirtiliyor.

Araştırmaya göre Türkiye'de 19 yaşındaki bir erkeğin ortalama boyu 176,3 santimetre (1985'te 172,4 santimetreydi). Aynı yaştaki bir kadının ortalama boyu ise 161,8 santimetre (1985'te 156,06 santimetreydi).

London Imperial College öncülüğünde yapılan araştırmanın uzmanları, dünya genelinde çocukların boy ve kilolarının izlenmesinin beslenme koşulları ve ne kadar sağlıklı bir ortamda yaşadıklarına ilişkin önemli ipuçları verebileceğini söylüyor.

Ekip analizi 5-19 yaş arasındaki kişileri ve 1985-2019 yıllarını kapsıyor.

Araştırma sonuçlarına göre 2019 itibarıyla dünyada genelinde en uzun boylu çocuklar Kuzeybatı ve Orta Avrupa'da (Hollanda ve Karadağ).

19 yaşındaki erkeklerin en kısa olduğu bölgeler ise Doğu Asya ve Güneydoğu Asya ile Latin Amerika ve Doğu Afrika'da.

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın