Amsterdam'dan sonra, Den Haag belediyesi de gelecek yıl şehir genelindeki gayrimenkuller için 'satın alma koruması' tedbirini yürürlüğe sokmaya hazırlanıyor. Belediye bu sayede; ilk kez konut sahibi olmak isteyen alıcıların artık yatırımcılarla rekabet etmek zorunda kalmayacakları bir pazar yaratarak, konut piyasasında daha iyi fırsatlara sahip olmalarını sağlamayı amaçlıyor.

Belediye sözcüsü Omroep West'e verdiği demeçte, geçen yılın sonunda Laakkwartier ve Spoorwijk bölgelerinde bulunan konutların yüzde kırkından fazlasının yatırımcılar tarafından satın alındığını belirtirken, "Mevcut evleri satın alıp, sonra kiralamanın son yıllarda ciddi bir şekilde arttığını ve bunun birçok olumsuz sonucu olduğunu görüyoruz." dedi.

Belediye yeni uygulamanın, şehirdeki tüm satılık evlere mi yoksa yalnızca belirli bir WOZ (Gayrimenkul Değerleme Yasası) değerine kadar olan evlere mi uygulanacağını daha sonra açıklayacak.

Dün, Amsterdam belediyesi tarafından yapılan açıklamada, önümüzdeki yıl tüm şehirde  WOZ değeri 512.000 euroya kadar olan evler için satın alma koruması tedbirinin yürürlüğe gireceği belirtilmişti.  Öneri Şubat ayında Kent Konseyi tarafından oylanacak.

Öte yandan Utrecht ve Tilburg gibi büyük şehirlerin ve Meppel ve Hengelo gibi nispeten küçük şehirlerin de uygulamaya sıcak baktığı belirtiliyor.

"Satın alma koruması" tam olarak nasıl işliyor?

Ocak ayında yapılan kanun değişikliğiyle belediyelere, şehirde satın alma korumasına girebilecek mahalle veya ilçeleri belirleme yetkisi verildi.

Yeni yasaya göre belirlenen bu bölgelerdeki 'korunan' evler el değiştirirse, yeni malik evi ilk dört yıl boyunca kiraya veremiyor. Sonuçta evler sadece orada yaşayacak insanlar için çekici oluyor.

Kanunda bazı istisnalar da bulunmakta 

Halihazırda zaten kiralık olarak duran evler, kiralık olarak kalıyor. Bir evin hızlı bir şekilde kiraya verilmesini ve ardından kiralık ev olarak lanse edilmesini önlemek için, mülkün en az 6 ay öncesinden itibaren kiralık olması gerekiyor.

Mülkler; çocuk, torun, erkek veya kız kardeş gibi aile bireylerine kiralanabiliyor.

Bunun dışında örneğin geçici olarak yurt dışında  ikamet eden kişiler de evini kiraya verebiliyor. 

Ticari alan, ofis veya dükkanla ayrılmaz bir şekilde bağlantılı olan mülkler de kiralanabiliyor.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©️SONHABER.EU