Birçok vatandaş Hollanda’da 2020 yılından bu yana geçerli olan ve Belçika’da ise bu yıl yasalaşacak olan ev ile iş arasındaki mesafede  bisiklet kullanımı için şirketlerin verdiği ödenekten habersiz. Ancak her iki ülkede de hükümetler hem sağlık açısından faydalı olan hem de maliyetleri düşüren bu uygulamaya destek veriyor.

Şirketlerin çalışanlarına yapılan kilometre başına verdiği ‘Bisiklet Ödeneği’ vergiden düşürülebiliyor. Bu durum, şirketler için masrafları düşürme konusunda oldukça cazip bir seçenek olarak algılanıyor.

Hollanda’da Bisiklet Ödeneği ne kadar?
Bisiklet Hollanda’nın vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Corona döneminde getirilen kısıtlamalar bu alışkanlığın yerine getirilmemesine neden olsa da pandemi kısıtlamalarının kaldırılmasıyla bisiklet kullanmaya başlayanların sayısında da artış yaşandı. Geçen yıl bir hafta içerisinde ofisine bisikleti ile gidenlerin sayısı 2 milyondan fazla artış gösterdi.

İşe bisikletle gitmek hem işverenler ve çalışanlar hem de çevre ve bir bütün olarak toplum için olumlu etkilere sahip. 

Hollanda’da ev-iş rotasında kullanılan bisiklet için kilometre başına 0,21 euro ödeniyor. Bu miktarın önümüzdeki yıl 0,22 euro'ya çıkacağı tahmin ediliyor.

Ev-iş arasında bisiklet kullanımını teşvik için geçerli 3 tür düzenleme var:
Şirket bisikleti (kiralık bisiklet planı): Bu uygulamada personel şirkete ait bisikleti kullanır. Bisiklet özel amaçlar için de kullanılabilir. Örneğin alışveriş veya çocukları okula bırakmak gibi. Bisikletin tamir de dahil tüm masrafları şirkete ait ancak personel aylık ufak bir miktar vergi ödemek zorunda. Bu miktar bisiklet ve aksesuarların tavsiye edilen perakende satış fiyatının %7'si kadar oluyor. Bazen işveren de bu ödemeyi kendi karşılayabiliyor.
İşle ilgili maliyetler planı (WKR): Bu durumda bir çalışana maaş faturasının %1,18'ine  kadar vergiden muaf olarak ödenek şeklinde verebilir. 2022 itibariyle, toplam ücretin ilk 400.000 euro'luk kısmı için %1,7 ve 400.000 euronun üzerindeki miktar için %1,18 oranı uygulanır.
Bisiklet için kilometre başına ödenek: Bu uygulamada da işine bisikleti ile giden bir çalışana kilometre başına 

İş-Ev rotasında bisiklet kullanımı hakkında daha geniş bilgi almak için Altyapı ve Su Yönetimi Bakanlığının kiesdefiets.nl sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Belçika’da 1 Mayıstan itibaren bisiklet ödeneği yasalaşıyor 
Bu yılın başında Sendikalar ve işveren örgütleri arasında yapılan Ulusal Çalışma Konseyi'nde (NAR) alınan karar uyarınca, Belçika’da özel sektörde düzenli olarak işe bisikletle giden her çalışan, 1 Mayıs'tan itibaren bisiklet ödeneği almaya hak kazanıyor. 

Şimdilik, örneğin bankacılık veya turizm sektöründe çalışanların yaklaşık yüzde 15'i henüz buna hak kazanmadı.

Varılan toplu iş sözleşmesine göre kilometre başına 0,24 euro bisiklet ödeneği verilecek. Bu miktar her yıl yeniden hesaplanacak. Verilecek bisiklet ödeneği günlük en fazla 40 kilometrelik mesafe için verilecek.

İşten 20 kilometre uzakta yaşayan ve hafta içi her gün ofise bisikletle giden bir kişi günlük 40 kilometre üzerinden ayda 200 euro ödenek alacak. Bisiklet ödeneği genellikle bir önceki ayın maaşı ile birlikte nakit olarak verilecek.

Yeni bisiklet ödeneği düzenlemesi yalnızca, halihazırda var olan toplu iş sözleşmesinde belirtilmemiş sektörlerde ve bireysel iş sözleşmesi veya istihdam yönetmeliği temelinde iş anlaşması olanları kapsıyor. Halihazırda bisiklet ödeneği konusunda toplu iş sözleşmesi imzalamış olan sektör ve şirketlerde, kilometre başına düşen miktar daha düşük olsa dahi aynı koşullar uygulanmaya devam edecek.

İşe gidiş ve dönüşte yolda düşen bir çalışan, iş kazası geçirmiş olarak muamele görecek ve fiziksel zararlar işverenin iş kazası sigortası üzerinden karşılanacak.

Bisiklet ödeneği yüzde oranında vergiden düşürülebiliyor. Tek koşul: işe gidip gelirken bisiklet kullanmak. İş bisikleti özel zamanlarda da kullanılabiliyor ve bu durum vergilendirme üzerinde hiçbir etki yapmıyor.

Belçika’da geçerli bisiklet ödeneği hakkında geniş bilgi almak için bu siteyi ziyaret edebilirsiniz.

©Sonhaber.eu
Foto: Pixabay

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.