Bakanlık, Avrupa İlaç Ajansı'nın (EMA) yakın zamanda Janssen'in destekleyici aşı olarak kullanılmasına onay vermesinin ardından, Sağlık Kurulu'ndan bu konuda tavsiye istemişti.

Sağlık Kurulu’nun Bakanlığa gönderdiği tavsiye yazısında; 3. doz destekleyici aşılar için Janssen aşısın kullanılmaması önerildi. 

Kurul 3. doz destekleyici aşı olarak Janssen yerine, Pfizer veye Moderna aşılarının kullanımı tavsiyesinde bulunuyor. 

Konseyin Halk Sağlığı, Refah ve Spor Bakanlığı'na (VWS) gönderdiği yazıya göre, daha önce Janssen aşısı olmuş kişilerde, Jaynı mark aşıyla 3. doz takviye aşı yapılması halinde, başlangıçta oluşan antikor sayısı, bir mRNA aşısına göre çok daha düşük. 

Kurul buna ek olarak, Janssen aşısının, nadir görülen bir tromboz türü riski taşıdığını da belirtiyor.

Sağlık Kurulu; bazı vatandaşların örneğin mRNA tipi aşı olan Pfizer ve Moderna aşılarının yerine janssen aşısını tercih ettiğini, ancak Janssen'ın aşılanan kişiyi Korona’ya karşı yeterince koruyup korumadığının halen belirsiz olduğunu kaydetti. 

Kurul; gelecekte yapılacak daha fazla araştırma sayesinde yeni bilimsel veriler elde edilebileceğini, bu sayede farklı bir değerlendirme yapılmasının mümkün olduğunu açıkladı.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©️SONHABER.EU