Geçtiğimiz yıl apne cihazında yaşanan skandalla gündeme oturan Philips, şimdi de hastanelerde kullanılan solunum cihazlarında yaşanan sorunlarla anılmaya başlandı. 

İngiltere’nin İlaç ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Kurumu MHRA (Medicines and Healthcare products Regulatory Agency), dünya çapında hastanelerde kullanılan Philips solunum cihazlarında yaşanan aksaklık nedeniyle, bir hastanın hayatını kaybettiğini, 4 hastanın da oksijen yetersizliğinden ciddi şekilde sağlık sorunu yaşadığını açıkladı.

Hollandalı firma Philips ANP haber servisine yaptığı açıklamada, yaşanan durumların incelendiğini ve sözü edilen hastanın ölümü ve diğer hastaların rahatsızlanmasında solunum cihazının etkisi olup olmadığının araştırıldığını kaydetti. 

Mart ayında bildirmiş!
MHRA açıklamasında, Philips’in Mart ayında solunum cihazlarında büyük bir güvenlik sorunu olduğu konusunda kuruma uyarı yaptığı kaydedildi. 

Yapılan uyarıya göre; cihazlar beklenmedik bir şekilde arızalanıyor ve bazı durumlarda hiçbir uyarı vermeden kapanıyor, bu da hastanın gerekli olan oksijeni alamamasına neden oluyor. 

MHRA şuana kadar küresel ölçekte 340 başvuru alındığını belirtirken, Philips ANP’ye yaptığı açıklamada toplam 383 vaka uyarısı alındığını, bu vakalardan 377’sinde cihazlar durduğunda alarm verdiğini ve hastaya müdahale edildiğini aktardı. Şirkete göre diğer 6 vakada ise cihaz kapandı ancak hiçbir uyarı vermedi.

Oksijen yetmezliği
Sorun, hastanelerde kendi kendine nefes alabilen hastaları desteklemek için kullanılan V60 ve V60 Plus tipi vantilatörlerde ortaya çıkıyor. Dünya çapında bu tipte 105 bin cihaz kullanıldığı belirtiliyor. MHRA’ya göre aynı sorun Philips’in V680 tipi cihazlarında da yaşanıyor.

Şuana kadar yaşanan ölüm ve diğer sorunların hangi ülkede yaşandığı ise bilinmiyor. Elde olan verilere göre Hollanda’da ve Birleşik Krallıkta ve FDA’ya göre de ABD’de böyle bir olay yaşanmadı.

Apne cihazı skandalı
Philips geçtiğimiz yıl da uyku apnesi cihazlarında yaşanan sorun nedeniyle gündem olmuştu. 2021 yılı ortalarında Philips tarafından yapılan açıklamada; özellikle evlerde uyku apnesine karşı ve solunumu kolaylaştırmak için kullanılan, Sürekli Pozitif Havayolu Cihazı (CPAP) ve vantilatörünü, içlerindeki köpüklerin zehirlenmeye yol açma riski bulunduğu gerekçesiyle geri çağrıldığını duyurmuştu.

Şirket; cihazın içindeki köpük kısmının parçalanma riskinin olduğunu ve aletten çıkabilecek zehirli gazların toksik ve kanserojen etkiye sahip olduğu belirtilmişti. 

Bu yılın başında basında çıkan haberlerde, Hollanda’da uyku apnesine karşı Philips cihazı kullanan ve şikayetlerinin arttığını belirten hasta sayısı 185’e çıktığı belirtilmişti.

Şirket 2021 yılı ilk çeyreğinde 250 milyon euroluk bir bütçe ayrılarak cihazların geri çağrıldığını açıklamıştı. Fakat haziran ayında yapılan açıklamada bu bütçeye 250 milyon euro ekleme yapıldığı belirtildi. Bu yılın başında ise tekrar 225 euroluk ek bütçe ayrıldığı duyuruldu.

Amerikan sağlık örgütü FDA tarafından hazırlanan bir rapora göre, ABD'deki Philips yönetimi yaşanan sorunları Ocak 2020'de biliyordu, ancak Amsterdam'daki yetkililerine bir yıldan uzun bir süre sonra aktardı.

Foto: Philips

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın