ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Hollandalı teknoloji şirketi Philips'in sağlık sorunlarına yol açabilecek kusurlar nedeniyle, solunum cihazlarını bir kez daha geri çağırması gerektiğini açıkladı. 

FDA; Philips solunum cihazlarında kullanılan plastik parçaların makineyle uyumsuz olduğunu ve parçaların koparak motora girmesi halinde, zehirli kimyasalların salınma ihtimali bulunduğunu belirtti. FDA ayrıca parçaların aletin durmasına neden olabileceğini aktardı.

Philips geri çağırma işleminde geçen yıl nisan ayında 43 solunum cihazını geri çağırmıştı. Son yapılan açıklamada bu sayının 1700’e çıkartıldığı kaydedildi. Geri çağırma işleminin sadece belirli solunum cihazları için geçerli olduğu, apne cihazlarının geri çağırma işlemi ile alakasının bulunmadığı kaydedildi. Hollanda'da iade edilmesi gereken hiçbir cihaz bulunmuyor.

Şirketin yan kuruluşu Philips Respironics, hasta şikayetleriyle ilgili herhangi bir rapor alınmadığını, ancak olası bir sağlık problemini önlemek için cihazları geri çağırdığını açıkladı. Geri çağrılan ürünlerin onarılacağı veya değiştirileceği belirtildi.

Geri çağırma işlemine üretilen tüm cihazlar dahil değil. FDA’ya göre yalnızca belirli bir seri numarasına sahip olan makineler geri çağrılıyor. 

Elde edilen bilgilere göre geri çağırma işlemi Hollanda’da satılan ürünleri içermiyor ancak Amerika Birleşik Devletleri'nde yüzlerce ürünün geri çağrılacağı belirtiliyor.

Sorunlar 2021’de başladı
Philips, geçtiğimiz yılın ortalarında benzer nedenlerle milyonlarca uyku apnesi cihazını geri çağrdı. Şirket açıklamasında geri çağrılan 3-4 milyon cihazın yüzde 80’ini uyku apne cihazı olarak bilinen Sürekli Pozitif Havayolu Cihazı (CPAP) ve yüzde 20’sini ventilatörlerin oluşturduğunu belirtti. Philips, geri çağırma kapsamındaki cihazlarının yarısından fazlasının ABD’de olduğunu kaydetmişti.

Bu durum şirketin hisse senetlerine de yansımış, senetlerin değerlerini düşürmüştü. Bu hafta pazartesi günü şirketin hisse değerleri tarihinin en düşük seviyesine geriledi.

Bunun dışında şirket üst düzey yetkilisi Frans van Houten 15 Ekim'de erken istifa etti ve yerine Roy Jacobs onun yerine geçti. 

Şikayetler arttı
FDA tarafından bu yıl Mayıs yapılan son açıklamada; Philips apne cihazı nedeniyle şikayette bulunan kişi sayısının 21 bine yükseldiği belirtildi. Şuana kadar 124 kişinin hayatını kaybettiği belirtilen açıklamada, hastaların ölüm nedenlerinin cihaza bağlı olup olmadığının henüz netleşmediği aktarıldı.

Makinelerdeki ufalanan köpükle ilgili yapılan şikayetler arasında kanser, zatürree, astım, baş ağrısı, öksürük, baş dönmesi ve göğüs ağrısı gelmekte.

Hem Philips tarafından sağlanan veriler, hem de sağlık uzmanları, tüketiciler ve hastalardan gelen gönüllü raporlara dayanarak inceleme yapan FDA, ellerine ulaşan raporların önemli bilgiler sağladığını,  ancak uyku apnesi cihazının kullanımından kaynaklanan tıbbi sorunların kesin nedeninin bu şikayetler üzerinden belirlenemeyeceğini bildirdi. 

Philips'in bir sözcüsü, yayınlanan sonuçtan üzüntü duyulduğunu, ancak olası bir neden-sonuç ilişkisi ile ilgili daha fazla araştırma yapılması gerektiğini kaydetti.

Temsili Foto: Arşiv

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın