ING bankasının, Merkezi İstatistik Bürosu (CBS) ve Kadastro kayıtlarına dayanarak yaptığı araştırmaya göre; geçen yıldan itibaren artmaya başlayan ve son birkaç aydır durulma yaşanan konut fiyatlarında bu yıl ilk kez düşüş kaydedildi. Ağustos ayında fiyatlar bir ay öncesine göre hafif bir gerileme kaydetti. 

Araştırmaya göre bu yıl temmuz ayında konut fiyatları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14,5 ve ağustos ayında ise yüzde 11,9 arttı. Ancak son birkaç ay içinde konut piyasasındaki fiyatların sabit kaldığını belirten ING, yılın başından bu yana ilk kez geçtiğimiz ay düşüş kaydedildiğini, Ağustos ayındaki fiyatların Temmuz ayına göre yüzde 0,2'lik düştüğünü aktardı.

2021 yılı Kasım ayından, bu yılın mart ayına kadar olan dönem içindeki konut fiyatlarının bir yıl öncesine göre yüzde 20 arttığı belirtiliyor.  Bunun dışında; bu yıl ağustos ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5 oranında daha az ev satışı yapıldı. Toplam 16.405 konutun sahibi değişti.

Konut fiyatlarında düşüşün devam edip etmeyeceği aslında ipotek faiz oranlarının gelişimine de bağlı. Hollanda’da konut ipotek faiz oranları son haftalarda yükselmeye devam etti ve şuanda ortalama yüzde 4’ün üzerine çıkmış durumda.

Geçtiğimiz Salı günü Hypotheekshop’un açıkladığı bilgilere göre; yirmi yıllık ipotek faizini Ulusal İpotek Garantisi (NHG) ile sabitlemek isteyenler, şuanda ortalama yüzde 3,93 oranında ipotek faizi öderken,. NHG garantisi altında olmayanların ödeyeceği faiz miktarı yüzde 4,37 düzeyinde. Faiz oranını 5 veya 10 aya sabitlemek isteyenlerin ödeyeceği faiz oranı ise çok daha hızlı yükselmiş durumda.

Yaşanan bu artışın nedeninin Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz oranlarını artırması ve sermaye piyasalarındaki faiz oranlarının yükselmesi olduğu belirtiliyor. Yapılan tahminlerde konut ipotek faiz oranlarının 5 veya üzerine çıkması halinde, konut fiyatlarının daha da düşeceği belirtiliyor.

Foto: Maria Ziegler - Unsplash

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.euya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.