Merkezi İstatistik Ofisi (CBS) tarafından açıklanan yeni rapor sonuçlarına göre, ekonomik krizden bu yana Hollanda’daki iş verimliliğinde artış yaşandı ancak gelirlerde bu artış görülmedi.

Bunda en büyük nedenlerin başında, yüksek işsizlik oranları ve serbest veya geçici kontratla çalışanların sayısının artması geldi. Hal böyle olunca çalışanların istekleri ve beklentileri azaldı, işveren de maaşlara zam yapmaktan vaz geçti.

Aslında Hollanda’da çalışanların yıllardır daha üretken olduğunu ve bu durumun ülke ekonomisinin motorunu oluşturduğunu belirten CBS, ancak ekonomi büyümeye devam ederken, çalışma saatlerinin azaldığını söylüyor. Kuruma göre bunun nedeni, eğitimli personel isteği, otomasyon ve daha verimli üretime yönelmekten kaynaklanıyor.

Krizin başında verimlilik düşüşünün ara sıra görüldüğünü belirten CBS, 2009 yılında birdenbire şirketlerin daha az işe sahip olduğunu, buna karşı iş konusunda daha istekli veya personeli işten çıkartma konusunda daha çekimser davrandığını söylüyor. Birçok şirket o dönemde ekonominin düzelmesi ihtimalini göz önünde tutarak, ileriki dönemde personel sıkıntısı çekmemek için tüm personelini elde tutmaya devam etti.

2009 yılından sonra iş verimliliği yılda yüzde 1 artış gösterdi. Bu artış 2008 öncesine göre çok düşüktü. Bunun yanında vatandaşın enflasyona endeksli geliri de yüzde 0,1 düşüş yaşadı.

Son yıllarda gelirlerin artış gösterdiğini belirten CBS, yine de 2008 öncesine göre kişilerin eline geçen gerçek gelirlerin düşük olduğunu, iş verimliliği konusunda yaşlanmanın da hesaplamalara dahil edildiğinde önümüzdeki yıllarda düşmenin devam edeceğini belirtti.

© SONHABER.EU