Hollanda Danıştayı (Raad van State), 1 Temmuz 2025’te verdiği kararla, Ankara Anlaşması çerçevesinde yapılan şirket bazlı oturum başvurularının yalnızca başvuru sahibi Türkiye’deyken sonuçlandırılabileceğini hükme bağladı. Bu karar, başvuru sürecinde Hollanda’da bekleme hakkını ortadan kaldırıyor ve ülke içinde işlem yapılabilme imkanını kapatıyor.

Av. İsmet Özkara, kendisine ait olmayan bir dava üzerinden verilen bu kararın, emsal kabul edilerek benzer tüm başvurulara otomatik ret verilmesine yol açtığını söyledi. “Yüzlerce insan, tüm belgelerini eksiksiz sunarak Hollanda’da yasal şekilde ikamet ediyor. Her dosya kendi koşullarıyla değerlendirilmeli. Tek tip kararlar, hukukun ruhuna aykırıdır” ifadelerini kullandı.

Rotterdam’da sahte polis operasyonu: Üç kişi tutuklandı
Rotterdam’da sahte polis operasyonu: Üç kişi tutuklandı
İçeriği Görüntüle

ismet özkara-2

Kararın olası etkileri
Özkara’ya göre bu karar, sadece yeni başvuruları değil, devam eden süreçleri de doğrudan etkiliyor. Hollanda’da şirket kurarak faaliyet gösteren veya iş planlarını hazırlayan girişimci Türk vatandaşları, artık başvuru sürecinde ülkede kalamayacak. Bu durum, hem kişisel hem de ekonomik açıdan ciddi kayıplara yol açabilir.

Ankara Anlaşması’nın arka planı
1963’te Türkiye ile Avrupa Ekonomik Topluluğu arasında imzalanan Ankara Anlaşması, Türk vatandaşlarına Avrupa’da iş kurma, bağımsız çalışma ve yerleşim konularında bazı kolaylıklar tanıyor. Hollanda, bu anlaşma çerçevesinde uzun yıllardır Türk girişimcilere esnek oturum imkânı sağlıyordu. Ancak son Danıştay kararı, bu uygulamanın kapsamını daralttı.

Avrupa Komisyonu’na taşınacak
Av. Özkara, kararın Avrupa Birliği hukukuna ve anlaşmanın ruhuna aykırı olduğunu savunarak, konuyu Avrupa Komisyonu’na taşıyacağını açıkladı. Ona göre, başvuruların bireysel koşullarına bakılmadan otomatik ret verilmesi hem adalet ilkesini zedeliyor hem de yıllardır Hollanda’da yatırım yapan Türk vatandaşlarının geleceğini belirsiz hale getiriyor.

©Sonhaber.eu