Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) Avrupa Birliği'nde yaşayanlar arasında çalışma zamanları üzerine yayınladığı raporuna göre, 27 ülke arasında en uzun çalışma hayatına sahip olan ülke Hollanda. Yeni açıklanan verilere göre, Hollanda’da vatandaşlar ortalama 43,8 yıl çalışıyor. Bu süre, AB ortalamasından 6 yıl daha uzun.

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) verilerine göre, AB genelinde ortalama iş hayatı süresi 37,2 yıl. Ancak ülkeler arasında büyük farklar bulunuyor. Hollanda'nın yanı sıra İsveç (43,0), Danimarka (42,5), Estonya (41,4), İrlanda (40,4) ve Almanya (40) AB ortalamasının üzerine olan ülkeler. Buna karşılık, en kısa çalışma süreleri Romanya (32,7 yıl), İtalya ile Hırvatistan (32,8), Yunanistan ve Bulgaristan’da (her biri 34,8 yıl) kaydedildi.

AB ülkelerinde çalışma süresi giderek uzuyor
Eurostat verileri; son on yıl içerisinde çalışma sürelerinin, sadece COVID-19 pandemisi döneminde kısa süreliğine duraklamanın dışında, uzadığını gösterdi. 2015 yılında ortalama kariyer süresi 35 yılken bu süre şu anda 37’ye çıkmış durumda.

AB'de erkekler 39,2 yıl, kadınlar 35 yıl çalışıyor
AB genelinde kadınların kariyer süreleri erkeklere göre ortalama 4,2 yıl daha kısa. Ancak bu fark giderek azalıyor. Çalışma yılı açısından cinsiyet farkının en fazla olduğu ülke ise İtalya. Bu ülkede erkekler kadınlardan 9 yıl daha uzun çalışıyor. Bu fark Hollanda’da 4,2 yıl.

Avrupa’da asgari ücret: Hollanda ve Almanya ilk beşte
Avrupa’da asgari ücret: Hollanda ve Almanya ilk beşte
İçeriği Görüntüle

Avrupa Birliği'nde erkekler için ortalama çalışma süresi 39,2 yıl olarak hesaplandı. En uzun süreler Hollanda (45,7 yıl), Danimarka (44,2) ve İsveç’te (40) kaydedilirken; en kısa süreler Romanya (35,9), Hırvatistan ve Bulgaristan’da (her biri 36 yıl) görüldü.

Kadınlar için AB genelinde ortalama çalışma süresi 35 yıl oldu. En uzun süreler Estonya (42,2), ardından İsveç (42,0) ve Hollanda’da (41,8) kaydedildi. En kısa süreler ise İtalya (28,2), Romanya (29,2) ve Yunanistan’da (31,1) ölçüldü.

Veriler genel olarak kadınların, erkeklere kıyasla daha az ücretli işte çalıştığını gösteriyor. Polonya, Macaristan ile Avusturya gibi bazı ülkelerde kadınların emeklilik yaşı da daha düşük.
©Sonhaber.eu

Fotoğraf: Pexels.com (Arşiv)