Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 40 binden fazla kişinin ölümüne neden olan depremlerin ardından, bölge bu kez de Hatay merkezli iki şiddetli depremle sallandı. 

Pazartesi akşamı ilk olarak yerel saatle 20.04'te merkez üssü Hatay'ın Defne ilçesi olan 6,4 büyüklüğünde; daha sonra da 20.07'de Hatay'ın Samandağ ilçesinde 5,8 büyüklüğünde depremler yaşandı.

AFAD, Pazartesi akşam saatlerinde Hatay’da gerçekleşen depremler sonucunda ilk belirlemelere göre üç kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Anadolu Ajansı, sabah saatlerinde enkaz altında kalan üç kişin daha cansız bedeni çıkarıldığını aktardı. Yıkılan binalarda arama kurtarma çalışmaları sürüyor.

İki ilçenin de belediye başkanları, bölge için acil çadır ihtiyacı olduğu yönünde çağrı yaptı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 18'i ağır 294 kişinin yaralandığını söyledi.

Kahramanmaraş'taki depremlerden sonra hasar gören Hatay Valiliği binasının bir bölümü, Pazartesi akşamı yıkıldı.

Depremlerin ardından bölgedeki bazı hastaneler de tedbir amaçlı boşaltıldı. Sağlık Bakanı Koca, "Hatay Tıp Fakültesi ile İskenderun ve Reyhanlı Devlet hastanelerinde yatan toplam 95 hastamız, yeni iki depremden sonra, tedbiren, Adana ve Dörtyol hastanelerine sevk edilmiştir" dedi.

Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, pazartesi akşamı Hatay’da gerçekleşen depremlerin Antakya fayından kaynaklandığını söyledi.

AA’ya konuşan Sözbilir, “İlk büyük depremden sonra kırılan fayın güney ve kuzey ucunda gerilim birikimi olmuştu. Antakya fayı bu strese dayanamadı ve kırıldı. Büyük deprem Antakya fayını tetikledi. Geçen hafta bu fay üzerinde yaptığımız gözlemlerde fayın kırılmaya karşı zorlandığını gösteren çatlaklar gözlemiştik” dedi.

6 Şubat’taki depremlerde zarar gören Hatay Havalimanı’nın pistinde bu kez uçuşlara engel bir durum olmadığı bildirildi. Türk Hava Yolları Genel Müdürü Bilal Ekşi bölgeden tahliye uçuşlarının sürdüğünü söyledi.

Hatay’daki depremler Suriye, Lübnan ve Mısır’da da hissedildi. Suriye’nin kuzeyindeki yerel basın, depremin ardından çöken binalar olduğunu aktardı.

BBC-2

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.euya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.