Yurtdışı borçlanmasında günlük prim ücreti 08.05.2008 tarihinden itibaren asgari ücrete bağlandı. Asgari ücrette meydana gelen artışların oranı ödenecek bedeli o oranda artırmakta.

Bu nedenle, emekli olmak isteyenlerin zamdan etkilenmemek için yıl bitmeden dilekçe vermelerinde fayda var. Sizlere gönderilecek tahakkuk cetveli yeni yıldan sonra tebliğ edilse dahi başvuru tarihiniz esas alınacağından yüksek orandaki artış sizden teğet geçecektir.

Borç bedeli net tutara göre değil brüte göre hesap edildiği için siz Avrupalı Türklere ise yansıması maalesef aşağıda açıklanacağı şekilde olacaktır. Her yıl 1 Ocak tarihinden önce yurtdışında çalışan ve yaşayanlar yurtdışı borçlanmalarını bir an evvel doğru bir şekilde yapması için uyarılarda bulunuyorum.

Yurtdışı borçlanmasında borçlanma yapılmayan her yıl geç kalınmış anlamına geliyor. 2019 yılı için asgari ücret 2000 TL olacak olur ise 4 yıl sonunda asgari ücrete yüzde 100 zam gelmiş olacak. Yurtdışı borçlanma işlemlerinde başvuru tarihindeki 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 82. maddesinde belirtilen prime esas asgari ve azamî günlük kazanç arasında seçilecek günlük kazancın yüzde 32'si, borçlanılacak her bir gün için tahakkuk ettirilen borç tutarıdır.

Aşağıda yıllar itibari ile bu artış listelenmiş, artışın nereden nereye geldiği açıklanmaya çalışılmıştır. 2018 yılı için asgari ücret net 1603 TL olarak belirlenmiş ve 2017 yılından 2018 yılına geçişte en düşük 9000 TL ve en yüksek 24 bin TL olarak artış gerçekleşmiştir.

Tabloya dikkat edilir ise 2015 yılından 2016 yılına geçişte daha yüksek oranda artış gerçekleşmiş ve bu oran her geçen sene artmaya da devam edecektir. Yurtdışı borçlanma işlemlerinde her yıl gelen düzenlemeler ile işlemlere farklı işlerlik kazandırılmak ile birlikte yükümlülükler de, zorluklar da artmaya devam etmektedir.

Sabah