Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, sığınmacı sorununun çözümü için Almanya ile işbirliği içinde olduklarını belirterek, "Schengen prensiplerine geri dönmek ve dış sınırlarımızın kontrolünü sağlamak gerekiyor" dedi.

Hollande ve Almanya Başbakanı Merkel, Fransa'nın doğusundaki Metz kentinde bu yıl 18'incisi yapılan Fransa-Almanya Ortak Bakanlar Kurulu toplantısı çıkışında basın toplantısı düzenledi.

Hollande, basın toplantısında, Avrupa'daki sığınmacı krizinde iki ülkenin AB Konseyi zirvelerinde birlikte hareket ettiğini ve soruna çözüm aradıklarını ifade etti. Hollande, sınır güvenliğinin önemine işaret ederek "Schengen prensiplerine geri dönmek ve dış sınırlarımızın kontrolünü sağlamak gerekiyor." diye konuştu.

Panama belgelerinin sızdırılmasına ilişkin bir soruyu da cevaplayan Hollande, skandalın ortaya çıkması sonrası Avrupa'da usulsüzlük yaptığı belirlenen şirketlerle ilgili gerekli takiplerin yapılacağını söyledi.

"Sığınmacılarının yola çıkma sebepleriyle mücadele edilmeli"
Merkel ise sığınmacı sorununun kökenine eğilmek gerektiğini belirterek, "Avrupa'nın cevabı yalnızca kendini durumdan soyutlamak şeklinde olmamalı. Sığınmacıların yola çıkma sebepleriyle mücadele edilmeli. Üzerimize düşen görevleri tamamen bitirmemiş olsak da bugün bir arada olduğumuz için çok mutluyum." ifadelerini kullandı.

Merkel Avrupa'nın sığınmacı sorununu çözebileceğini ve bunun yolunun da barış süreci lehinde hareket etmek olduğunu vurguladı.

AA