Fransa’daki tesettür mayo yasağı bu ülkenin Londra Büyükelçiliği önünde protesto edildi.

Kalkınma ve Çevre İçin Eyleme Geçen Müslümanlar (MADE) adlı örgütün öncülüğünde düzenlenen "Canın ne isterse onu giy plaj partisi" başlıklı gösteriye yaklaşık 50 kadın katıldı.

Fransız Büyükelçiliği önüne çuvallarla getirdikleri kumu dökerek plaj ortamı oluşturan göstericiler, "İslamofobi özgürlük değildir," "Hey bayım, çek ellerini kız kardeşimden", "Bizim vücudumuz, bizim elbisemiz, bizim dinimiz, bizim tercihimiz" yazılı dövizler taşıdı. Bazı göstericiler plaj voleybolu oynarken, göstericilere eşlik eden çocuklarının da kumda oynadığı görüldü.

"Yasağı iğrenç buluyorum"
AA muhabirine konuşan Fariha adlı eylemci, Fransa'daki Müslüman kadınlarla dayanışma içinde olduğunu göstermek için gösteriye katıldığını belirterek "Bu yasağı iğrenç buluyorum. İslami giysileri terörle bağlantılandırıyorlar. Bu, kabul edilemez." dedi.

Fransa'da bir plajda silahlı polis memurlarının tesettürlü bir kadına müdahale etmesini de "iğrenç" diye nitelendiren gösterici, "O plajdaki bir rahibe olsaydı, ona soyunması söylenmezdi. Ya da bikini giyen birine de daha fazla şey giymesi için müdahale edilmezdi. O halde Müslüman kadınlara giysileri için niye müdahale ediliyor?" değerlendirmesini yaptı.

"Kadınlar tesettür mayoyu zevk olsun diye giymiyor, dinler emrettiği için giyiyor." ifadesini kullanan Fariha, "İnsanlar bu konuda biraz anlayış sahibi olsalar harika olurdu." diye konuştu.

"Nasıl giyineceğine kadınlar karar verir"
Eyleme tesettür mayo giyerek katılan Nabila adlı gösterici de şunları söyledi:

"Kadınlara ne giyecekleri, erkekler, herhangi bir hükümet ya da polis tarafından dikte edilemez. Kadınlara ne giyeceklerini söylemeyi bırakın artık. Hangi cüretle kadınalara bunu dikte edebiliyorsunuz? Nasıl giyineceğine kadınların kendileri karar verir. Fransız yetkililer de bu konuda uzak durmalılar. İnsanlar bu zihniyete karşı bir araya gelmeliler. Bu aşırı sağ ideolojideki insanların bizi bölmesine izin vermemeliyiz."

Gösteri sırasında elçilik önünden geçen bir kadının da göstericilerle bir süre tartıştığı görüldü. Gösterciler, tesettür mayo yasağını savunan kadını "Hepimiz kardeşiz, biriz, asla bölünmeyeceğiz." şeklinde slogan atarak protesto etti.

Fransa'da birçok belediye, ay başından itibaren sahillerde tesettür mayo giyilmesini, "toplumsal huzursuzluğa neden olabileceği" gerekçesiyle yasaklamıştı. Uygulama çerçevesinde Fransa'nın Nice kentindeki plajda Müslüman bir kadının tesettür mayosunun silahlı polis tarafından zorla çıkartılmasına ait görüntüler uluslararası boyutta tepki çekmişti.

AA