İslam ve göçmen karşıtı PEGIDA hareketi, cumartesi günü 14 Avrupa kentinde yürüyüş düzenleyecek.



Kendilerini "Batı'nın İslamlaşmasına karşı vatansever Avrupalılar" olarak adlandıran PEGIDA hareketinin üyeleri, "vatanseverler günü" ilan ettikleri 6 Şubat cumartesi günü, aralarında Londra, Varşova, Tallinn, Prag, Graz, Bratislava, Amsterdam ve Birmingham'ın yer aldığı 14 Avrupa kentinde, "Avrupa'nın İslamlaşmasına karşı” sokağa çıkmaya hazırlanıyor. Ana etkinlik ise PEGIDA'nın 2014 yılının Ekim ayında kurulduğu Almanya'nın Dresden kentinde yapılacak.



Sığınmacı kriziyle Almanya'da daha fazla destek toplamaya başlayan hareketin yöneticileri, PEGIDA'yı Avrupa'ya yayma hedefi doğrultusunda diğer ülkelerde İslam ve mülteci karşıtı örgütlerle işbirliğini geliştirmeye çalışıyor.



"Avrupa'ya yayılmayı hedefliyorlar"



Dresden Teknik Üniversitesi Siyaset Bilimi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Hans Vorlaender, Berlin'de bir grup gazeteciye yaptığı değerlendirmede, Avrupa'ya çok sayıda mültecinin gelmesiyle kamuoyunda oluşan endişelerin PEGIDA'ya ilgiyi arttırdığını ancak hareketin büyük bir kitle hareketine dönüşmesini beklemediğini söyledi. 



"PEGIDA'nın siyasetteki temsilcisi AfD"



Alman siyaset bilimci, son kamuoyu yoklamalarında oy oranını federal düzeyde yüzde 13’e çıkartan göçmen karşıtı Almanya için Alternatif (AfD) Partisi ile PEGIDA arasındaki bağı da değerlendirdi.



Bir sokak hareketi olan PEGIDA'nın siyasetteki karşılığının AfD olduğunu aktaran Vorlaender, "Yapılan araştırmalara göre, PEGIDA destekçilerinin üçte ikisi, AfD partisine oy vereceklerini söylüyor. Sokak hareketi olan PEGIDA ile siyaset alanındaki temsilci AfD arasında resmi olmasa da fiili bir bağ var" dedi.



"Merkel ve Gauck'u istemiyorlar"



PEGIDA'yı aşırı sağcı öfke hareketi olarak tanımladıklarını söyleyen Vorlaender, "Bu hareket, sığınmacı, göçmen karşıtlığı, yabancı düşmanlığı ve İslamofobi'yi kapsıyor. PEGIDA, korkuları araçsallaştırıyor. Sadece siyasete değil medyaya da tepkili bir hareket ancak devlete karşı değil aksine, Başbakan Merkel ve Cumhurbaşkanı Gauck'u istemiyorlar ama daha güçlü, kendi beklentilerini karşılayacak bir devlet talep ediyorlar" dedi.



AA