Yargıtay'ın verdiği karara göre Hollanda'da Türk ve Faslıların kendi ülkelerinde bulunan mal varlığı veya gelirlerinin araştırılması için istenen kimlik numaralarını bildirmeyenlerin sosyal yardımlarının kesilmesini haklı buldu.

Davada, Sosyal Sigortalar Kurumu SVB'nin mal varlığı araştırması yapmak için Türkler'den T.C. ve Faslılar'dan CİN kimlik numaralarını istediği, bu kişilerin de gizlilik ihlali yapıldığı gerekçesiyle bilgileri vermediği ve ardından kurumun sosyal yardımı kestiği konusu işlendi.

Yargıtay konuyla ilgili yayımladığı basın açıklamasında, SVB'yi haklı bularak sosyal yardım yapan kurumlar bilgi istediklerinde vatandaşların bu bilgiyi vermek zorunda olduğu aksi takdirde sosyal yardımlarında kesinti yapılabileceğini belirtti. Bu davada tam AOW yaşlılık aylığı yanında AİO sosyal yardım alan kişilerin ele alındığı bildiriliyor. AİO ek yardım alabilmek için yurtdışındaki mal varlıkları veya gelirlerin incelenmesi gerektiğini aktaran Yargıtay, kimlik numarasını istemenin bu durumda ayrımcılık olmadığını ve gizlilik ihlali yapılmadığını açıkladı. SVB'nin kesintileri uzun süre yurtdışında kalanlara yönelik gerçekleştirdiği ve kişilerden araştırma yapılması için kimlik numarası istediği için ayrımcılık yapmadığı bildirildi.

Dava dışında Hollanda'da sosyal yardım alanların istendiği takdirde SVB veya belediyeye TC ve CİN kimlik numaralarını vermek zorunda oldukları iletildi.

SONHABER.EU