Türkiye, gurbetçilerin isyanı sonrası 5 ülkeye banka hesap bilgilerinin paylaşımını erteledi ancak İsviçre ile başlıyor. İsviçre’deki Türklerin, Türkiye’deki tüm finansal bilgileri ile Türkiye’de ikamet edip İsviçre’de hesabı bulunanların bilgileri karşılıklı verilecek.

Bu durum, diğer ülkelere göre daha az sayıdaki gurbetçiyi olumsuz etkileyecek. Bilgilerin, devletler arasında ‘adli yardımlaşmada kullanılabileceği’ açıklandı. Yani hesap bilgisini alan devlet, bunu veren devletten adli yardımlaşma ile her türlü bilgiyi isteyebilecek.

Pek çok ülke erteledi

SÖZCÜ'nün, ‘Kara para ya da vergi kaçırma kastı olmayan gurbetçilerin hesaplarının bildirilmemesi’ gerektiği yönündeki yayınlarından sonra Almanya, Fransa, Belçika, Hollanda, ve Avusturya'ya gurbetçilerin banka bilgilerinin verilmesi ertelenmişti. Ankara, bununla ilgili bu ülkelere bilgi gönderdi.

Ancak, bilgi ertelemesi yapılan ülkeler arasında, zenginlerin bankalarına para akıttığı İsviçre yer almadı. Daha önce, Türkiye'nin Suriye operasyonunu bahane ederek, karşılıklı bilgi verilmesi anlaşmasını donduran İsviçre bunu yeniden açtı. Bildirim ikamete göre yapılacak. Türkiye’de yaşayıp da İsviçre’de hesabı, yatırımı, geliri ya da ortaklığı olanların bilgileri Türkiye’ye; İsviçre’de yaşayıp da Türkiye’de hesabı ya da finansal bilgisi olanların bu bilgileri de İsviçre’ye verilecek.

En geç eylül ayına kadar talep edilecek

İsviçre'de kantonların temsilcilerinden oluşan Meclis (Staenderat) bu yönde karar alırken, Türkiye'den 1 Ocak 2020 ile 31 Aralık 2020 arası tarihleri arasında bilgi istenebilecek. Bu bilgiler en geç eylül ayına kadar talep edilecek. Karar 1'e karşı 29 oyla alındı ve 10 üye de çekimser kaldı. İsviçre, geçen yıl haziran ayında Türkiye'nin de içinde olduğu finansal bilgi değişimi yapılacak 100 ülkeyi açıklamıştı.

İsviçre, 2020 yılı içerisinde yurt dışından 49 hesapla ilgili bilgi istedi. İsviçre'den ise 2 bin 112 adet finansal hesap bilgisi talep edildi. İsviçre'deki hesaplarla ilgili 2019 yılının bilgilerini isteyen ülkelerin başında Fransa, Almanya, Güney Kore, İsrail, Avusturya, Hindistan ve İspanya yer aldı.

İsviçre Maliyesi: Listede Türkiye var

İsviçre Federal Vergi Dairesi (FTA), 2020 yılında hesap bilgisi talebinde patlama olduğunu duyurdu. Blick gazetesine açıklama yapan FTA, “Bunda otomatik bilgi değişimi anlaşmasının etkisi olabilir. Otomatik bilgi alışverişinden elde edilen bulgular, idari yardım talebinde kullanılabilir. Bunun yasal dayanağı 2017’den beri mevcuttur ve şu anda 100’den fazla ülkeyle örneğin Arnavutluk, Nijerya ve Türkiye ile yılın başından bu yana anlaşmalar yürürlüktedir” ifadelerini kullandı.

Anlaşma ne getiriyor?

Anlaşmanın amacı uluslararası kara para ya da vergi kaçakçılığı ile mücadele. Banka hesabı, ortaklık, hisse senedi ya da finansal her türlü bilgi, “ikamet esasına” göre paylaşılacak. İsviçre'de yaşayan bir Türkün Türkiye'deki hesabı İsviçre maliyesine; Türkiye'de yaşayan bir İsviçreli ya da Türkün, İsviçre'deki hesabı Türk maliyesine bildirilecek. İsviçre’nin özelliği, banka bilgilerinin gizliliğiydi. Bu anlaşma ile gizlilik kalkmış oluyor ve zenginlerin hesapları incelenebilecek.

Maliye bu hesapları kontrol edecek. Kara para şüphesi ya da vergi kaçırma şüphesi varsa, soruşturma açılacak. Bu durum kanıtlanırsa, para veya hapis cezaları gelecek.

Kaynak: Sözcü

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz: t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın