İspanya Hükümeti toplamda 162 gün boyunca tüm ülke çapında alarm durumundaydı.

14 Mart'tan 20 Haziran'a kadar geçen 98 gün en zorlu zamanlardı. İspanyollar, salgınları kontrol altına almaya çalışmak için karantina uyguladılar. Buna rağmen binlerce kişinin hayatını kaybettiği, sağlık çalışanlarının durmaksızın çalıştığı, hastanelerin doluluk oranlarının tavan yaptığı ve benzeri görülmemiş bir ekonomik durgunluğun damgasını vurduğu haftalar yaşadılar.

İspanya'da onbinlerce insanın ölümüne, yüzbinlere bulaşmasına neden olan ve çok şiddetli bir durgunluğu beraberinde getiren kötü şöhretli bir virüs olan Covid-19, İspanyol Kraliyet Akademisi sözlüğüne girdi.

2020 yılında bir çok İspanyol evde ekmek yapmayı öğrendi. Karantina uygulanan İspanya'da özel durumlar ve mutfak alış-verişi hariç dışarı çıkmak yasak olduğundan ve dışarı çıkma gereksinimini en aza indirmek için herkes evlerinde normalde olduğundan daha çok yemek pişirdi. Evlerde her gün yemek pişirmek birçok kişi için ise bir ilk oldu.

Tuvalet kağıtları süpermarketlerde en çok tükenen ürün olarak baş gösterirken tüketilen maya miktarı da çok fazlaydı. Sanki tüm ülke aynı anda ekmek ya da kek yapıyordu. Ama insanların bu tüketim çılgınlığı çok uzun sürmedi.

Herkes kendi ve başkalarının güvenliği için maske takmaya başladı, ancak bu salgının başlangıcında maske o kadar nadir bulunan bir üründü ki, hükümet zorunlu kullanımı hakkında kararnameyi hemen çıkarmadı. 

Zorunlu karantina boyunca her gün, pencereler sağlık çalışanlarını alkışlayan insanlarla doluydu; virüse karşı ilk savunma hattı olan doktorlar, hemşireler, servis görevlileri, ambulans şoförleri. Çoğu enfekte olmuş, hepsi yorgun, duygusal olarak etkilenmiş olan İspanyol toplumu artık sağlık çalışanlarını alkışlamıyor, ancak toplum sağlık çalışanlarına ne kadar borçlu olduklarının farkındadır. 

2019'da kimse bu yıl bir iş görüşmesini, bir ofis toplantısını, bir pazar kahvaltısını ya da bir doğum günü partisini bilgisayar ekranından yapacağını hayal etmemişti.

2020'de pandemi yüzünden Ispanyol'ların hayatlarına bir çok ülkede olduğu gibi ZOOM uygulaması girdi. 

Karantina döneminde teknoloji herkesin en iyi arkadaşı olurken evden çalısmaya da olanak sağlayarak ekonomiye katkıda bulundu. Ayrıca, hastanelerde yatan Covid-19 hastalarının iletişim kurmasına ve hatta sevdiklerine veda etmelerine izin verdiği bu yılın en zor ve en dramatik anlarında bir çok kişiye yardımcı oldu.

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©SONHABER.EU