Hollanda hükümeti, Oxford Üniversitesi'nde geliştirilen koronavirüs aşısından 11.7 milyon doz sipariş vermişti. 

İngiltere'de Oxford Üniversitesi tarafından geliştirilen koronavirüs aşısının Covid-19 hastalığına karşı yüzde 70 koruma sağladığı açıklandı.

BBC Sağlık ve Bilim Muhabiri James Gallagher, bu açıklamanın hem başarı hem hayal kırıklığı olarak görülebileceğini aktardı.

Pfizer/BioNTech ve Moderna şirketleri daha önce, geliştirdikleri aşının koronavirüse karşı yüzde 95 oranında koruma sağladığını açıklamışlardı.

Ancak Oxford Üniversitesi'nin AstraZeneca şirketiyle birlikte geliştirdiği aşının çok daha ucuz olduğu, daha kolay depolandığı ve dünya çapında dağıtımının daha kolay olacağı biliniyor.

Yine de denetleyici kurumlar tarafından onaylanması halinde, Oxford Üniversitesi'nin aşısı koronavirüs salgınıyla mücadelede önemli rol oynayacak.

İngiltere hükümeti daha önce 100 milyon doz aşı siparişi vermişti. Bu miktarla 50 milyon kişiye aşı yapılabilecek. 100 milyon doz aşıdan 4 milyonu şu anda dağıtıma hazır.

Aşının mimarı Prof. Sarah Gilbert "Bugünkü duyuru aşıları virüsün yol açtığı yıkıma son vermek için kullanabileceğimiz zamana bizi bir adım daha yaklaştırıyor" dedi.

20 binden fazla gönüllü üzerinde denendi

Oxford Üniversitesi tarafından geliştirilen koronavirüs aşısı İngiltere ve Brezilya'da 20 binden fazla gönüllü üzerinde denendi.

İki doz aşı vurulan deneklerde 30 koronavirüs vakası görülürken, tuzlu su enjekte edilen grupta 101 vakayla karşılaşıldı.

Uzmanlar bu sonuçların yüzde 70 oranında bir koruma anlamına geldiğini söyledi.

Gönüllülere "yüksek" dozda iki kez aşı yapıldığında korunma oranının yüzde 62 olduğu, bu oranın bir "yüksek" bir "düşük" doz olduğunda yüzde 90'a çıktığı tespit edildi.

Farkın nedeni bilinmiyor.

Güvenlik, etkinlik, yüksek standartlarda üretim gibi koşulları inceleyecek denetleyici kurumların aşıya önümüzdeki haftalarda onay vermesi bekleniyor.

İngiltere daha önce ülkede eşi görülmemiş bir aşı kampanyasına hazırlanıyor.

Kampanya kapsamında öncelikle sırasıyla bakımevlerindeki kişilere ve görevlilere, sağlık çalışanlarına ve 85 yaşın üstündeki kişilere aşı yapılacak.

Daha sonra insanların yaşlarına ve sağlık sorunlarına göre çeşitli kategorilere ayrılmaları ve sırasıyla aşılanmaları bekleniyor.

Aşı nasıl çalışıyor?

Aşı, şempanzeleri enfekte etmek için kullanılan grip virüsünün genetiğiyle oynanmış bir hali.

Virüs, enfeksiyona yol açamayacak ancak virüsün diken proteini adı verilen bölümünün planlarını taşıyacak şekilde değiştirildi.

Bu planlar vücuda girdiğinde vücut bu diken proteinlerini üretmeye başlıyor ve daha sonra bağışıklık sistemi bunu bir tehdit olarak algılayıp, yok etmeye çalışıyor.

Böylece vücut gerçekten virüsle karşılaştığında ne yapacağını biliyor.

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın