T.C Rotterdam Başkonsolosluğu’nda görev süresi dolan Başkonsolos Togan Oral Hollanda’ya veda etti. Rotterdam’da Başkonsolosluk konutunda verilen veda resepsiyonuna Hollanda Türklerini her kesimden temsil eden yüzlerce Hollandalı Türk katılırken, yapılan konuşmalar ve katılım Oral’ın ne kadar sevildiğinin de adeta bir göstergesi niteliğindeydi.

Toplum Örgütleri adına Abdullah Güven, Hollanda Türk Basını adına Yavuz Nufel, Hollandalı Türk siyasiler adına Tunahan Kuzu ve Hollanda Türk gençliği adına Hollanda Türkevi Araştırmalar Merkezi gençlik Kolları Başkanı birer konuşma yaprak kendi gözlerinden ve gözlemlerinden Toğan Oral’ı anlattılar.
Togan Oral da konuşmasında Hollanda’dan çok güzel anılarla ayrıldığını, yüreğini Hollanda’da bıraktığını, aslında bunun bir veda olmadığını söyledi.
Hollandayı ve Hollandalıları çok sevdiğini ifade eden Oral, Hollandalıların çok çalışkan insanlar olduklarını Hollanda’da insan eli değmemiş bir metre kare yerin olmadığını hayranlıkla vurguladı.



Hollandalıları ‘eli öpülesi insanlar” olarak niteleyen Oral, “ Yaşanan bazı sorunlar aslında pek de büyütülecek boyutta değildir. Hollanda dünyanın en gelişmiş, en modern en insan haklarına saygılı ülkelerinden birisidir. Hollandalılarla ilişkilerini sıcak tutunuz. Yaşanan bazı olumsuzluklar inanın ya kendimizi anlatmadığımızdan yada ilişkilerimizin zayıf olduğundan kaynaklamnıyor. Sizler bu ülkede yaşıyorsunuz. Bu ülkenin refahı huzuru için hep birlikte çalışır, el eleverilirse sorunlar en aza iner. Gettolşarak içinize kapanırsanız, diyolaglarınızı yok dencek seviyeye indirirseniz küçücük sorunlar dağ gibi görünür. Israrla diyalog yollarını arayın, göreceksinizki Hollanda ve Hollandalılar sokalarda görülen bir kaç olumsuz olaydan çok farklı. Hollanda sunduğu imkanlarlarla, gelişmişlik düzeyi ile, insanlarının yardım severliliği ile dünyanın en başta gelen yaşanacak ülkesidir.
Sizlerden ricam, Türkye’yi zaten seviyorsunuz bundan şüphem yok ama sizler yaşadığınız Hollanda’yı da en az Türkiye kadar sevin. Sizlerin, Hollanda için ne kadar önemli olduğunuzu asla unutmayın ve birlik ve beraberliğinizi hep muhafaza edin. Görev sürem boyunca şahsıma göstermiş olduğunuz yakın ilgi ve anlayış için hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum” dedi.



Görev süresince yaşadığı unutmadığı olaylardan örnekler veren Oral, “ Çocukken hastaheneye gider, hastahende beklediğimiz kuyruklarda bize bir türlü sıra gelmezdi. Bir hasta bakıcı gelir, sıradan birini alırdı. Babama hep bize ne zaman sıranın geleceğini sorardım. Bu yüzden özellikle dikkat ettiğim konuların başında vatandaşa ayrım yapmadan, haksızlık yapmadan hizmet etmek olmuştur. Buraya geldiğimde ne zaman isterseniz kapım açık dedim. Mesai bitiminden sonra gece saat 10’lara kadar çok ziyeretçi kabul ettim. Elbette hatalarım olmuştur. Hepinizden hakkınızı helal etmenizi istiyor, benim hakkım geçtiyse helal ediyorum” dedi.



Veda programına katılan, Hollanda Denk Partisi milletvekilleri Tunahan Kuzu ve Selçuk Öztürk, Hollanda Türk toplumunun temsilcileri, işadamları, politikacılar, basın mensupları ve vatandaşlar ile tek tek vedalaşan Oral’ın zaman zaman duygulu anlar yaşadığı ve gözlerinin nemlendiği dikaktlerden kaçmadı.

Daha öncede T.C Lahey Büyükelçiliğinde 3 yıl görev yapan Oral,
1 Ekim 2011 tarihinde T.C Rotterdam Başkonsolosu olarak geldiği Hollanda’da 4 yıllık görevi 15 Eylül 2015 tarihi itibarı ile resmen son buluyor.

Hollandalı Türkler Togan Oral’a Ankara’daki görevinde başarılar dilerken, ağız birliği etmişcesine kendisini Hollanda’ya üçüncü kez ama bu sefer Büyükelçi olarak beklediklerini dile getirdiler.
Togan Oral’dan Boşalan T.C Rotterdam Başkonsolosluğu’na ise Elazığ doğumlu Başkonsolos Sadin Ayyıldız’ın atandığı öğrenildi.

©SONHABER.EU