Hollanda’da 6,8 milyon sürücü 1 Ekim Salı gününden itibaren akaryakıt istasyonlarının büyük bir bölümünden, yeni yakıt ikmali yapmaya başlayacak. euro95 benzinin (E5) yerine E10 yakıtı akacağı bildirildi.

Hollanda hükümeti pazartesi gününden itibaren sürücüleri bilgilendirecek kampanyalar başlatacağını açıkladı.

Peki euro95(E5) ve E10 benzin farkı Nedir?

euro95(E5) ve E10 benzin farkı tamamen yakıtın içindeki etanol oranıdır. 

95 oktan ve 98 oktan kurşunsuz benzini, E5 olarak SP95-E10 tipi kurşunsuz benzini, E10 olarak düşünebilirsiniz. E5 ve E10 benzin farkını bu şekilde daha rahat anlayabilirsiniz.

Etanol benzine katılan yada tek başına yakıt olarak kullanılan bir maddedir. Özellikle Almanya’da popüler yakıt türü olan Etanol, E harfi ile simgelendirilir. E10 yakıtındaki 10 ise benzinin içindeki yüzdesini yani %10’u temsil eder. Aynı şekilde E5 yakıtın içinde %5 etanol bulunmaktadır.

Etanol yenilenebilir ve çevreci bir yakıttır. Kullanım amacı petrol ürünlerindeki tüketimi düşürmek ve çevre kirliliğini azaltmaktır. Ama her araçta etanol kullanamazsınız. Yakıt pompanızın etanol kullanımına uygun olması gerekmektedir.

E10 hangi araçlarda kullanıla bilir

E10 ,% 10'a kadar biyoetanol içeren bir benzin sınıfıdır. 2000 yılından bu yana üretilen otomobillerin büyük çoğunluğu E10 benzinle çalışabilir.

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın  

Haberlerimizi izin almadan kullanmayınız!