Yeni uygulamaya göre artık çocuksuz çiftlerde nafaka ödeme dönemi en fazla 5 yıl olacak. Nafakaya 12 yıl esir olmak istemeyen çocuksuz evli erkekler boşanmak için 1 Ocak 2020 bekliyor. 

Konu hakkında SABAH Gazetesi'ne özel açıklamalarda bulunan avukatlardan Türk kökenli Hilal Şanlı, bu değişiklikten aslında bir çok Türk’ün haberdar olmadığını, nafaka ödeme mecburiyetinde olan kişilerin ise boşanmak için 1 Ocak 2020’yi beklediğini, boşandığı eşinden 12 yıl nafaka almak isteyen kişiler için de son başvuru tarihinin 31 Aralık 2019 olduğunu söyledi. 

Avukat Şanlı, konu hakkında yaptığı açıklamalarda “Nafaka konusunda Hollanda’da çok önemli bir değişiklik oluyor. Bu değişiklik 1 Ocak 2020’den itibaren yürürlüğe girecek. Yapılan değişiklikle artık istisnalar hariç, çocuksuz evli çiftlerin boşanması sonrasında nafaka süresi evli oldukları yılların yarısı kadar olacak. Bu sürede en fazla 5 yılla sınırlandırılacak. Çocuklu olan çiftlerin boşanmalarında ise çocuklar 12 yaşına gelene kadar nafaka ödenecek. Şimdi burada iki konu ön plana çıkıyor. Özellikle bu son haftalarda 1 Ocak 2020’de yürürlüğe girecek olan değişiklikten olumsuz şekilde etkilemek istemeyen ve eşinden 12 yıl boyunca nafaka almak isteyen kişilerin yoğun boşanma talepleri var. Bu başvurular 31 Aralık 2019’dan önce yapılmalıdır. Bu tür boşanma başvurularında inanın yüzde 30 bir artış var. Fakat diğer taraftan 12 yıl boyunca nafaka ödemek istemeyen kişilerde boşanma başvurusu için 1 Ocak 2020’yi bekliyor. Çünkü, yeni uygulamada artık evli olan yılların sayısının yarısı kadar nafaka ödenecek. En fazla olarak ta 5 yılla sınırlandırılacak. Bu da şu anlama geliyor, eğer 30 yıllık evli iseniz ve çocuğunuz yok ise 12 yıl yerine 5 yıl nafaka ödeyeceksiniz” ifadelerini kullandı.

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Haberlerimizi izin almadan kullanmayınız!

Kaynak: Sabah