Durumun farkında olan hükümetten konu hakkında ilk açıklama bakan Hugo de Jonge’dan geldi.

AD gazetesine konuşan bakan; sağlık sisteminin bu şekilde devam edemeyeceğini, herkesin kendi başına hareket etmesinin doğru olmadığını, bundan sonrası için hastaneler, ev doktorları ve bakım hizmetlerinin birlikte çalışması gerektiğine vurgu yaptı.

Bakan de Jonge; “bana göre, her türlü bakımın kapsamlı bir şekilde işbirliğine devam etmesi gerekiyor. Merkezi yönetim bazen zorlayıcı ve yönlendirici bir role sahip olmalıdır.” dedi.

Koronavirüs salgını döneminde Hollanda sağlık sistemi büyük bir sıkıntı yaşadı. Hastane yataklarının ülke genelinde paylaşımı, merkezi bir satın alma sisteminin olmaması, koruyucu ekipman dağımı ve testlerde yaşanan sorunlar başlıca noktalardı.

Bakan bu konuda çarpıcı bir yaklaşım sergileyerek, verilen sinyali şöyle tarif etti: “Bu kriz; daha az ticari kaygı, daha çok ortak çalışma ve daha çok merkezi müdahale için bir uyarı oldu”.

Yaşlı bakım evlerinde yaşanan ölümlerin araştırılacağını söyleyen bakan, Hollanda sağlık sisteminin böylesi bir felaketle mücadele edecek şekilde oluşturulmadığını sözlerine ekledi. Bürokrasinin sağlık sektöründe azaltılması gerektiğini düşünen bakan, hastane ve ev doktorlarının ticari rakipler gibi hareket etmelerinin sonlandırılması ve devletin bu alana müdahil olması gerektiğini savundu.

Salgını tüm toplum olarak durdurmayı başardıklarını ancak bir aşı bulununcaya kadar kesin olarak rahatlamanın mümkün olmadığını söyleyen bakan de Jonge, tedbirlere uyarak yeniden bir hayatı durdurma aşamasına geçmeye engel olabileceğimizi ifade etti.

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Haberlerimizi izin almadan kullanmayınız

Habernet