2020 yılı itibariyle son imzalanan anlaşma 50 yılı geride bırakmış oldu. Bu 50. yılın anısına Utrecht şehrine bir anıt dikilmesi kararlaştırıldı.

Utrecht belediyesi, konuyla ilgili yaptığı araştırma ve fikir alışverişleri sonucunda şehirde böyle bir anıtın olmasının istendiği kanaatine vardı. Türk işadamları derneği (TOV) da bir çok insanın böyle bir anıtı istediğini açıkladı. Konuyla ilgilenen kurum ve kişiler de bu anıta taraftar olduklarını bildirdiler.

Belediyenin bu kararının DENK partisi tarafından yapılan başvuru üzerine alındığı anlaşıldı. DENK, Utrecht halkının %20’sinin, ya ilk gelen misafir işçiler ya da onların nesillerinden olduklarına dikkat çekti.

DENK Utrecht başkanı Mahmut Sungur yaptığı açıklamada, misafir işçilerin Utrecht’in karakterini oluşturan Hoog Catharijne gibi mekanlara ve yeni kurulan Overvecht ve Kanaleneiland gibi semtlere katkılarının unutulmaması gerektiğini belirterek şunları söyledi:

“Misafir işçi olarak bu ülkeye gelenler, işçi olarak Utrecht’in küçük veya büyük bir çok işyerinde çalıştılar. Hollanda Demiryolları (NS), kapatılan DEMKA ve Leidsche Rijn semtindeki peynir komleksi bunlardan sadece bazıları.”

Anıt, 60 ve 70’li yıllarda Hollanda’ya çalışmak için gelen; Türkler, Marokkanlar, Yunanlar, İtalyanlar, İspanyollar, Portekizler ve eski Yugoslovyalılardan oluşan geniş bir kesimi ilgilendiriyor.

Urtecht belediyesi yapılacak anıtın bir anma sembolü değil bir onur anıtı olacağını ve bu misafir işçilerin Hollanda’nın kalkınmasına yaptıkları katkının ifadesi olacağını belirtti. Anıt için plan ve diğer hazırlıklar başladı ancak henüz dikileceği nokta belirlenmedi. 2021’de anıtın yapılmış olması bekleniyor.

Hollanda’da ilk göçmen anıtı, 2013 yılında Rotterdam’da Ömer Hünkar Ilık'ın önerisiyle DSDF’nin öncülüğünde ve Zeki Baran’ın koordinatörlüğünde yapılmıştı.

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Haberlerimizi izin almadan kullanmayınız
 

Habernet