Hollanda Başbakanı Mark Rutte, toplumda çok fazla kutuplaşmaya yol açacağı gerekçesiyle, ülkesinin kölelik tarihi için özür dilemeyeceklerini söyledi. Hollanda, kölelik geçmişi için özür ve tazminat yerine, 2023'te anma yılı düzenleyecek.

Başbakan Rutte, Hollanda’Nın kölelik geçmişi için özür dilenmesine gerek olmadığını ifade ederek ilginç bir cümle kurdu:

“Bugünün insanlarını geçmişte yaşananlardan sorumlu tutamazsınız, aksi halde bu başkalarının canını acıtır.”

Bu bakış açısını Hollanda meclisinde tartışmalı bir konu olan Ermeni meselesi konuşulurken, asla kabul etmeyen hükümet ve başbakan konu kendi geçmişleri olunca hakkında hiç bir tartışma olmayan sömürge ve kölelik için sorumluluk kabul etmiyorlar.

Böylece hükümet D66 ve CU tarafından yapılan özür teklifini geri çevirmiş oldu. Ancak daha sonra D66 ve GL tarafından yapılan ve Hollanda’da köleliğin resmen kaldırılışının 150. yılı münasebetiyle bir anma düzenlenmesi teklifi kabul edildi.

Konuşmasının başında Amerika ile Hollanda’yı mukayese eden ve ülkesinde Amerika gibi bir ırkçılık anlayışının ve olayının olmadığını memnuniyetle ifade eden başbakan Rutte, “her şey anlayış ve empatiye bağlı” diye konuştu ve şunları ekledi:

“Aynı zamanda kendini ırkçı hissetmeyen ve öyle olmak istemeyen kişileri de ırkçı diye dışlamamamız gerekiyor.”

Rutte ile Wilders arasında yaşanan tartışmalarda ise Wilders, Hollanda’da ırkçılık gibi bir problemin olmadığını ve varmış gibi davranmaktan vazgeçilmesini isterken; Rutte ona, ırkçılığın bir şekli ile muamele gören insanlar olduğu gerçeğini anlatmaya çalıştı.

DENK lideri Azarkan ile eski bakan ve aynı zamanda mevcut PvdA lideri Asscher arasında ise özür tartışması yaşandı. Azarkan, bakanlığı döneminde yapamadıkları için Asscher’dan Hollandalı Türkler ve Faslılar adına özür isterken, Asscher ve diğer bazı vekiller, DENK tarafından daha önce yayınlanan bir videodan dolayı DENK’in ırkçılık zanlısı olduğunu iddia ederek, özür istediler.

Tartışmalar herhangi bir sonuç getirmezken, her parti kendi duruşunu korudu ve oradan fikirlerini anlattı. Kölelik geçmişinin özür konusu olmayacağı kararı sadece Hollanda’nın değil tüm Avrupa’nın zayıf noktası olarak kayıtlara geçti.

İşlenen cinayetlere hatta soykırımlara rağmen, milyonlarca insanın hayatı kölelikle karartıldığı gerçeğine rağmen, batılılar özür dilemeye gerek bile duymuyorlar!

Hollanda'nın kölelik tarihi

Hollanda, özellikle "Altın Çağ" adı bilinen 17. Yüzyıl'da, dünyanın en büyük köle tüccarlarından biriydi. Afrika'dan Amerika kıtasına en fazla köle taşıyan ikinci büyük ülke olan Hollanda'ya ait Batı Hindistan Şirketi (WIC), 1630'da Portekiz egemenliğindeki Brezilya'nın bir kısmını ele geçirince Afrika'daki köle ticareti ile de ilgilenmeye başladı.

WIC, 1637'de Batı Afrika'da yine Portekiz'in sömürüsü altındaki Gana'da üstünlük kurarak, köle ticareti için taban oluşturdu. Hollandalılar, 15 ile 19. Yüzyıl arasında köle olarak satılan 12 milyon Afrikalı'dan, yaklaşık 550 bin ile 850 binini Atlantik ötesine taşıdı.

Batı Avrupa'da köleliğin yasaklanmış olmasına rağmen, köle tüccarlar Atlantik ötesi köleliği devam ettirdiler. 1654'te Brezilya'yı tekrar Portekiz'e kaybeden Hollanda, Karayipler'deki Curaçao'yu köle ticaretinde önemli bir istasyon haline getirdi.

Hollanda Televizyonu'na (NOS) göre, 1650 - 1675 yılları arasında Yeni Dünya'ya yapılan tüm köle nakillerinin yarısından Hollandalı tüccarlar sorumluydu. Hollandalılar, köleleştirilmiş Afrikalıları, İspanyol, İngiliz, Portekizli ve Fransız tüccarlara satıyordu.

Köle ticareti sadece Afrika'yla sınırılı değil. Hollandalılar'ın Asya'da da yaklaşık 1 milyon 135 bin kişiyi köleleştirdiği tahmine ediliyor.

Yasal köle ticareti 1814'te sona erdi ancak Hollanda 1 Temmuz 1863'e kadar köleliği kaldırmadı. Bu tarihte köleliğe kağıt üzerinde son verilse de Surinam'da 33 bin, Antiller'de de 11 binden fazla köle zorla ücretsiz çalıştırılmaya devam etti.

Hollanda, 1873'te köleliği tamamen kaldırdı. 1 Temmuz, her yıl eski sömürgeler ve Hollanda'da Keti Koti (kırık pranga) Bayramı olarak kutlanıyor. Amsterdam'daki Ulusal Kölelik Anıtı'nda resmi törenler düzenleniyor.

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Haberlerimizi izin almadan kullanmayınız
©SONHABER.EU