Hollanda Kralı Willem Alexander'ın yapmış olduğu Prinsjesdag konuşmasında, ülke ekonomisinde önemli gelişmeler olacağı aktarıldı.

Kral Willem Alexander'ın konuşmasından önemli konu başlıkları:

Ekonomide büyüme
Uzun yıllardır ekonomik krizle boğuşan Hollanda'nın ilk kez ekonomik büyümenin yüzde ikinin üzerinde bir oranda olması en önemli faktörlerden biri olarak nitelendirildi. ''Ancak ekonominin büyüme kaydetmesine aldanıp sırtımıza yaslanıp seyirci kalmak doğru değil'' ifadesini kullanan kral, işsizlik sorununun halen çözülmediğine dikkat çekti. Bu durumun değişmesi için asgari ücretlerde alınan vergi primlerinde değişiklik yapılacağını belirten Willem Alexander, bu sayede çeşitli sektörlerin canlanacağını ve daha çok istihdam sağlanacağını savundu.

Sağlık ve Hizmet sektörü

Özellikle kişiye özel bakım yardımında (PGB) yaşanan sorunların çözülmesi için ayrı bir çaba sarfedileceği ve yaklaşık 210 milyon euro bakım evlerindeki hizmetin üst düzeye çıkartılması için ayrılacağı belirtildi.

Eğitim
Eğitim alanında yüksek okullarda yaklaşık 4 bin öğretmen için kontenjan açılacağı bildirildi. Öğretmenlerin yanı sıra yüzlerce Eğitim tabanlı araştırmacılara yer verileceği açıkladı. Bu sayede eğitimcilerin öğrencileriyle daha yakından ilgilenebilecekleri ve mezun olduktan sonra iş hayatında daha kolay yer bulmalarını sağlayacağı vurgulandı.

Çalışanlar
Önümüzdeki aylarda açıklanacağı duyurulan yeni emeklilik sisteminin daha transparan ve kişiye özel olabileceği sinyali verildi. Çalışan anne babalara da kolaylık sağlayacak olan yeni uygulamalarda, çocuk bakımı yardımı bütcesinin genişletileceği ve babaların doğum izninin artırılacağı belirtildi.

Toplumsal endişeler
Günümüzde Hollanda halkının en çok endişe duyduğu konulardan birinin de toplumun yapaylaşması ve birbirine karşı olan sağduyuyu kaybetmiş olması. Willem Alexander, '' Hollanda'nın temel kültüründe yer alan sevgi saygı çerçevesiyle birbirimize karşı anlayışlı olmalıyız. Hollanda'da yaşayan her bir vatandaş özgür bir şekilde yaşama hakkına sahip ve kendi değerleriyle bu ülkede kendini evinde hissedebilmeli.'' sözleriyle dikkat çekti.

Gelecek ve yeni nesil
Son yıllardaki ekonomik sarsıntıların bir çok kişinin ülkenin geleceğiyle ilgili olumsuz düşünmesine sebep olduğu vurgulandı. Yaşanan krizin doğru bir şekilde yönetildiğini ve Hollanda halkının bu konuda göstermiş olduğu tavırla birlikte ülkede birlikte aşılmayacak bir şey olmadığına değinen Kral, '' gençlerin gelecek ile ilgili yaşdıkları endişeyi ortadan kaldıracağız. Yeni nesillerimiz geleceğe daha olumlu bakabilecekler'' ifadesini kullandı.

Mülteci krizi
Son günlerde AB'yi zor duruma düşüren mülteci krizine de değinen Kral, mülteci kabul etme AB ülkeleri arasında eşit şekilde yapılmasını savundu. Bir anda mülteci akınına uğrayan AB'nın buna hazır olmadığını dile getiren Willem Alexander, kontrölün çok zor olduğunu ve gelen mültecilerin geliş sebepleri, kimlikleri gibi bilgilerin bir anda araştırılamayacağını belirtti. Prosedür işlemlerinin hızlandırılmasının yeniden tasarlanmasının kolay olmayacağını aktaran Kral, '' mülteci sayılarına sınır getirilmeli. AB, BM ve NATO bu konuda koordineli çalışmalı '' dedi.