Yeni yasa yürürlüğe girdğinde aksi bir beyan olmadıkça 18 yaşından büyük her Hollandalı otomatik organ bağışçısı olarak sisteme kaydedilecek.

Organ bağışı yasasının yürürlüğe giriş tarihi, koronavirüs salgını nedeniyle 2 ay ertelenmişti.

Organ bağışı verilerinin toplanmaya başladığı 2014 yılından bu yana Hollandalıların yaklaşık 7 milyonu kararını bildirdi. Son bir yılda yaklaşık yarım milyon kişi kararını bildirdi. Merkezi İstatistik Bürosu (CBS), bu artışta yürürlüğe girme tarihi yaklaşan yeni yasanın sebep olduğunu tahmin ediyor.

Yeni yasayla otomatik organ bağışçısı olarak sisteme kaydedilen yetişkinler daha sonra da bu kararı değiştirebilecekler. Ancak herhangi bir itirazda bulunmayanların bunu onayladığı anlamı çıkarılacak.

Son 1 yılda sisteme kararını bildiren yarım milyon kişiden 370 bini organ bağışçısı olmak istemezken, organlarını bağışlamayı kabul edenlerin sayısı 130 binde kaldı.

Genel toplamda ise Hollandalıların %55’i bağışçı olmak isterken, %34 gibi bir kısmı da organlarını bağışlamak istemiyor.

18-20 yaş grubundaki gençler kararını en az bildiren grup olarak öne çıkıyor. Ayrıca doğu kökenli göçmen Hollanlıların yaklaşık %72’si bağışçı olmak istemezken bu oran batılı göçmenlerde %64 ve yerli Hollandalılarda ise %45 olarak gerçekleşti.

Daha fazla bilgi için: https://www.hoewerktorgaandonatie.nl/tr/

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Haberlerimizi izin almadan kullanmayını