Hollanda'da yurt dışından maddi yardım alan camilerin yöneticilerinin mecliste sorgulanması amacıyla kurulan komisyon, daha önce kasım ayında başlanacağı açıklanan sorguyu şubat ayına erteledi.

Meclis komisyonu, takvime göre kasım ayında gerçekleşmesi planlanan sorguyu, ön araştırma için daha fazla zamana ihtiyaç duyulduğu gerekçesiyle erteledi. Yeni takvime göre sorgunun 2020’nin şubat ayında gerçekleştirilmesi, sorgu ve araştırma sonuçları hakkında hazırlanacak olan raporun ise aynı yıl nisan ve mayıs aylarında meclise sunulması bekleniyor. Ayrıca komisyon, 120 bin Euro bütçe ayrılan sorgulama için bütçe artırımı talebinde bulundu.

Komisyonun Yaptırım Uygulama Yetkisi Var

Mart ayında Hollanda Temsilciler Meclisi’nde yurt dışından finansman alan camilere yönelik meclis araştırması yapılması kararlaştırılmıştı. DENK partisi dışında bütün siyasi partiler tarafından kabul edilen önergede “özgür olmayan ülkelerden” finansman alan camilerin, mecliste oluşturulacak olan bir komisyon tarafından sözlü olarak sorgulanacakları belirlenmişti. “Parlementaire ondervraging” olarak adlandırılan bu yöntem, Hollanda’nın siyasi sisteminde Temsilciler Meclisi’nin hükümeti denetleme görevi kapsamında sahip olduğu en ağır araştırma yöntemlerinden biri olarak değerlendirilmektedir. Yöntemin tabi olduğu yasaya göre çağrılacak kişilerin katılımı zorunlu olacak ve kişilerin yemin ederek ifade vermeleri gerekecek. Yasaya göre komisyonun; istediği belgeyi inceleme, Hollanda topraklarında bulunan her mekana girme ve araştırmaya katılmayı reddeden kişilere yaptırım uygulama yetkileri de bulunuyor.

Cami Dernek Temsilcileri Yemin Ederek İfade Verecekler

Hollanda hükümeti, “özgür olmayan ülke” tanımı hukuki bir dayanağa sahip olmadığı gerekçesiyle ve taraflı bir kaynaktan alınmasından dolayı hukuk profesörü Tom Zwart gibi bazı hukukçular tarafından eleştirilmişti. Hükümetin açıklamasında kaynak olarak gösterdiği Freedom House, Türkiye’yi 2018 yılında özgür olmayan ülkeler arasına eklemişti. Ayrıca meclis araştırmasının sadece camileri hedef alıyor olması, diğer dini kuruluşları kapsamaması da eleştirilen hususlardan birini oluşturuyor. 

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın     

Haberlerimizi izin almadan kullanmayınız!

Kaynak: Perspektif.eu