Bu senenin film konuları Evlilik, Zamanın Kıymeti, Şuur, Bir Gencin Tesettürü, Ayrımcılık ve Kardeşlik ve Arkadaşlık olarak belirlendi.

Programa genel merkez divan heyeti adına IGMG Genel Sekreteri Bekir Altaş katıldı. Jüri başkanlığını Türkiye’den tiyatro sanatçısı ve senarist Osman Doğan üslenirken, jüri üyeliklerini Ramazan Kara ve Murat Kubat yaptı.

Açılış konuşmasında GT  Tanıtım ve Kültürel Hizmetler Başkanı Ümit Ocakdan, Müslüman gençler olarak medya anlayışımızın ne olması gerektiğini ve bu çalışmaların nedenine ve gereğine vurgu yaptı.

Programın baş sorumlusu olan Ocakdan:’ Müslüman gençler olarak yaptığımız her işi, her çalışmayı Allah’ın rızasına uygun ve en güzel şekilde yapmakla sorumluyuz. İşte bugün burada yapmış olduğumuz Altın Hilal Kısa Film Yarışması bizim yayın anlayışımızın bir yansıması olarak karşınızdadır.’ dedi.

Bir selamlama konuşmasıyla gençlere hitap eden Bekir Altaş, Müslümanların medya tarafından yanlış gösterilmek suretiyle algı operasyonu yapıldığını ve bu algıları kırmanın bir yolunun da bu tür çalışmalardan geçtiğini belirtti. Bekir Altaş devamla ‘Şu anda Avrupa’da siyasiler ve medya tarafından yürütülen tartışmalara baktığımızda, karşımıza başörtüsü yasakları, okullarda gençlerimizin ibadeti ve genel olarak Müslümanların nasıl davranması gerektiği noktasında konular çıkmaktadır. Bu sürece karşı bizler genel merkez olarak hem hukukî hem siyasî mücadelemizi veriyoruz. Ancak sanat, sinema ve medya alanında sirayet etmediğimiz zaman, sözümüz ve mücadelemiz eksik kalacaktır.’ dedi.

Yarışma bölümüne geçerken söz alan jüri başkanı Osman Doğan, sinema tarihinden birkaç örnek ile birlikte Avrupa’da yaşayan Müslüman gençlerin muhakkak sinema ve tiyatro çalışmalarında var olmaları gerektiğini belirtti. Jüri üyelerinden Ramazan Kara, yapılan bu çalışmaların ne kadar önemli olduğunu vurguladı. GT tarafından 2006 yılında yapılan yarışmanın birincisinin videosunu bugün kısa film kurslarında örnek olarak gösterildiğini anlattı. Üçüncü jüri üyesi Murat Kubat ise: ‘Bizim dünyaya söyleyecek bir sözümüz var, eğer biz bu sözü söylemez isek, başkaları bizim adımıza söz söyler. O yüzden bu çalışmalar daha etkin olmalıdır.’ dedi.

Bölgelerin şube bazında yaptıkları elemelerin ardından dokuz bölge tarafından gönderilen filmler gala gecesinde vizyona girdi. 

Katılım sağlayan bölgeler Avustralya, Bremen, Güney Hollanda, Hamburg, Hessen, Köln, İsviçre, Kuzey Hollanda ve Ruhr A oldu. Yapılan değerlendirmelerin sonucunda birincilik, ‘Bu Olmadı’ filmi ile Avustralya Bölgesine, ikincilik ‘Sınır’ filmi ile İsviçre bölgesine ve üçüncülük ‘Mum Işığı’ filmi ile Güney Hollanda bölgesine verildi.

Aynı zamanda en iyi oyuncu dalında Kuzey Hollanda bölgesi, en iyi senaryo dalında Bremen bölgesi ve en iyi teknik dalında Köln bölgesi ödüle layık görüldü.

Programın sonunda bir değerlendirme konuşması yapan Gençlik Teşkilatı Başkanı Ünal Ünalan: ‘İslam dünyası olarak sinema, tiyatro ve fotoğrafçılık sanatlarından uzak durmuşuz. Eleştirmişiz ama üretmemişiz. Ama bizim bir irşad ve tebliğ sorumluluğumuz var. İnsanlığa islamın güzel ahlakını ve örnekliğini ulaştırmamız gerekiyor. Onun içindir ki bu sanatı inancımızın bir hizmetkârı olarak görüp, kullanmamız ve değerlendirmemiz gerekir.’ dedi. Gençlere geleceğe dair hedefler veren Ünal Ünalan özetle artık kendi değerlerimizi beyaz perdeye aktarmak durumunda olduğumuzu belirtti.

Program ödül töreninin ardından IGMG 30. Kur’an-ı Kerim Tilavet Yarışması birincisi Telhat Yeter’in okuduğu kapanış tilaveti ile son buldu.

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın  

Haberlerimizi izin almadan kullanmayınız!