Her gün yüzlerce Hollandalı ve Flaman öğrencinin arama yaptığı, gençlere yönelik kurulan scholieren.com sitesinde beklenmeyen bir şeyle karşılaşıldı. Binlerce bilgi arasında çıkan şey görenleri şaşırttı.

Farklı şekillerde bilgilerin paylaşıldığı, siteye giren gençlerin okunacak kitaplar gibi farklı konularda birbirleri ile bilgi alışverişinde bulunduğu scholieren.com sitesinde ortaya çıkan bir bilgi “buda olur mu?” dedirtecek cinsten. Sitede binlerce bilgi arasında xtc haplarını yapım aşamasını anlatan bir bilgi de yer alıyor.

Sitede XTC hakkındaki bölümde yer alan yapım talimatlarını açan bir kişi parti uyuşturucusu olarak bilinen bu hapların nasıl yapılabileceğini de görüyor. Talimatları yerleştiren kişi sadece hangi kimyasalların kullandığını değil aynı zamanda hangi maddelerin lazım olduğunu ve nerelerden satın alınabileceğini de açıklıyor. Listede Gamma, Aldi, Carrefour ve yerel bir dükkanın isimleri de geçiyor.

KU Leuven’dan toksikolog Jan Tytgat, sitede yer alan bilgiler için “Yapım talimatları bilimsel açıdan bakıldığında hiç de fena değil ancak patlama ve çok kirli içeriğe sahip hap yapma riski çok büyük” yorumunu yapıyor.

Tytgat özellikle yapım aşamasında verilen bilgilerin büyük tehlikelere neden olabilecek nitelikte olduğunu vurgularken, “örneğin yapım aşamasını ikinci sırasında benzinin 100 derecede ısıtılması söyleniyor. Bunu evde yapan bir kişi patlama riski ile karşı karşıya kalır” dedi.

Öte yandan gençlerin güvenlik tedbiri almakta çok üşengeç davrandığına değinen Tytgat, hidroklorik asit ve ksilen maddelerinin karıştırılması anında keisnlikle solunmaması gerektiğini belirtiyor ve ekliyor “kimya bilgisi veya deneyimi olmayan bir kişinin asla yapmaya kalkışmaması gerekiyor.”

Flaman Yasadışı Uyuşturucu Uzmanlık Merkezi direktörü Marijs Geirnaert’da her ne kadar piyasada satılan haplkara rağbet edenlerin fazla olduğu bilinse de bu sitede yer alan talimatları uygulamayı deneyecek gençlerin de çıkabileceğini ve bu bilgilerin mutlaka siteden silinmesi gerektiğini vurguladı.

Scholieren.com site yönetimi Salı akşamı yaptığı açıklamada sözü edilen bilgilerin siteden kaldırılacağını belirtirken garip bir gerekçe sundu. Yönetim açıklamasında “bu açıkça bir intihal durumudur ve sitemizde bu tür bilgilere yer verilmemektedir” dendi.

© SONHABER.NL