Ziyaretin ilk gününde Amstardam’da bulunandünyaca ünlü Van Gogh Müzesinin ardından Amstrdam Yunus Emre Enstitüsü’nü ziyaret eden Bakan Avcı, Enstitü müdürü Remzi Kabadayı’dan çalışmaları hakkında bilgi aldı.
 Bakan Avcı’ya Türkiye’den eşlik eden Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver ve AK Parti Yozgat milletvekili Ertuğrul Soysal ile birlikte Hollanda’dan T.C Lahey Büyükelçiliği Maslagatgüzarı Kurtuluş Aykan, T.C Lahey Büyükelçiliği Turiz Müşaviri Neşe Kıvılcım, T.C Amsterdam Başkonsolosu Tolga Orkun eşlik etti.

Ziyaterin ikinci günün de ise Hollanda’nın Utrecht şehrinde düzelenen “Değişen Toplumda Dini Miras Turizmi Nasıl Artırılır?” konferansına katılan ve bir de sunum yapan Bakan Avcı, Türkiye’de dönmeden önce kaldığı otelde Hollanda Türk STK temsicileri ve basın mensupları ile buluşarak iki günlük Hollanda ziyaretini değerlendirdi.

Türkiye Turizmi 6 kat artacak!

Türkiye’nin inanç turizminde taşıdığı potansiyele dikkati çeken Avcı,
“Sadece mevcut bugünkü 3 büyük dinle ilgili eserleri veya arkeolojik buluntuları değil aynı zamanda dünya arkeoloji araştırmaları bakımından da çok önemli bir dönüm noktası olacağını düşündüğümüz Göbeklitepe’yi de anlatma fırsatımız oldu, Kapadokya’yı, Sümela’yı, İstanbul’u, Antalya’yı, Efes’i anlatma fırsatımız oldu. Bu bağlamda konuşulduğu zaman Türkiye’nin söyleyeceği çok söz var. Bunları paylaşma fırsatımız oldu” dedi.

Türkiye’nin deniz, kum ve güneşten ibaret bir turizm potansiyeli olmadığının altını çizen Avcı, “İnanç, Dağ, Gençlik, Sağlık, Macera, kış turizmi gibi alanlarında tanıtılması ile mevcut turizm potansiyelinin 6 katına çıkacağını vurgulayan Avcı,” Avrupalılar İstanbul ile Suriye’yi sınır sanıyor, bunun böyle olmadığını anlatmak zorundayız. Görüştüğüm Tur Operatörleri 2017 yılının bu sendenden daha verimli geçeceğine inadıklarını söylediler. Biz de Bakanlık olarak Charter seferlerine desteğimizi sürdüreceğiz” Dedi.

20161006_2_19433588_14787421_Web

Hollanda’ya FETÖ uyarısı

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Hollanda'daki FETÖ yapılanmasına ve FETÖ ile mücadeleye de değindiği konuşmasında, " Biz 15 Temmmuz’da kaçanlarla ilgili çalışmalarımızı yapar iadelerini isteriz. Fakat Hollanda makamları şu anda kendi kadrolarında Hollanda vatandaşı olarak çalışmakta olan ve bizim tespitimize göre de FETÖ üyesi olan bu kişilerle dikkat etmeli. Bunlar gerçekten emri kimden alıyorlar? Bunlar gerçekten Hollanda bürokrasisinin emrindeler mi yoksa Pensilvanya’nın emrindeler mi?' Hollanda makamlarının bu soruyu ciddiye almalarını özellikle tavsiye ediyorum" dedi.

Hollanda’daki Türk toplumunun temsilcileri ile de bir araya geldiğini ifade eden, Avcı, “Onların bizden beklentilerini dinledik. Bizim onlardan beklentilerimiz oldu, özellikle Türkiye’nin Hollanda’daki imajıyla ilgili. Başka ülkelerde de yürütülmekte olan sistematik bir dezenformasyon kampanyasının serpintilerini Hollanda’da görüyoruz.” ifadelerini kullandı.

FETÖ’nün çırpınışları boşuna!

Türkiye’den kaçan FETÖ mensuplarının Hollanda’da Türkiye aleyhinde kara propoganda yaptığına dikkati çeken Avcı, "Türkiye ile ilgili özellikle FETÖ operasyonları ve başarısız darbe girişiminden sonra Türkiye’den kaçan birtakım FETÖ mensuplarının Hollanda’da da başka yerde de ama özellikle Hollanda’da Türkiye aleyhine ve dolayısıyla Türk ekonomisi, Türk turizmi aleyhine maalesef çok sistematik bir kampanya yürüttüklerini ve çok tahripkar bir söylem içinde olduklarını biliyoruz.

Bunlar tabii ilgili kamuoyu ile ve ilgili Hollanda makamlarıyla da paylaşılması gereken bilgiler, duyumlar. Bunları da devlet olarak paylaşıyoruz ama burada asıl iş Hollanda’da yaşayan vatandaşlarımızın temsilcisi olan sivil toplum kuruluşlarına ve burada faaliyet gösteren vatansever medya mensuplarına düşüyor. Sizin de bu konuda yaptığınız çalışmaları biliyoruz bunun için de ayrıca teşekkür ediyorum."

Türkiye’nin bütün bu sıkıntıları aşacağını belirten Bakan Avcı, “Yurtiçinde olduğu gibi yurt dışında da FETÖ’nün bütün bu çırpınışları boşuna. Bütün dünya Türkiye’de olup bitenlerden sonra bu örgütün iç yüzü daha net görür hale geldi.” şeklinde konuştu. Avcı, ancak bunun daha da iyi anlaşılması ve gereken tedbirlerin daha iyi alınması için vatandaşların bulunduğu her yerde bu bilgileri paylaşması gerektiğini vurguladı.

Abartıyorlar!

Tur operatörlerinin, Türkiye’deki terör olaylarının dışarıya çok abartılarak yansıtılmasından şikayet ettiklerini aktaran Avcı, "Mesela birinin söylediği çok anlamlıydı. Diyor ki 'Suriye’de olup bitenlerden bile Hollanda kamuoyunda birtakım insanlar etkileniyorlar. Zannediyorlar ki Suriye’deki her olay İstanbul’a aynı şiddetle yansıyor. Biz böyle durumlarda İstanbul’la Suriye arasındaki mesafenin Amsterdam’la Barcelona arasındaki mesafeden çok daha uzak olduğunu, Suriye’de olup bitenlerin İstanbul’u, Antalya’yı etkilemediğini anlatmakta maalesef zorlanıyoruz.’ diyorlar." ifadelerini kullandı.

Toplantı öncesi Gazeteci, Şair, Yazar Yavuz Nufel ile de bir görüşme yapan Bakan Avcı, Hollanda’daki sanat ve kültürel çalışmalar hakkında Nufel’i dinledi. Hollanda Türk Basınının çalıştığı zorluklara da değinen Nufel, geçtiğimiz günlerde kurulan ve kısa adı DTMA olan (Dutch Turkish Media Association) 'Hollanda Türk Medya Vakfı' nın yaşana sorunları en aza indirmesini beklediğini söyledi. Nufel’in bakanın soruları üzerine kendi çalışmaları hakkında da bilgi vermesi sonucu görüşme, planlanan süreyi oldukça aştı.
 Bakan Hollanda’da 2 gün süresince yaptığı görüşmelerden ve katıldığı konferanstan çok güzel ve olumlu izlenimlerle ayrıldığını söylemeyi ihmal etmedi.

sayin avci a.dam 61016 241

© SONHABER.EU