Türkiye dışında yaşasa da birçok vatandaşımızın Türkiye’ye gittiğinde kullandığı nüfus cüzdanını değiştirmek için çok fazla zamanı kalmadı. Son yapılan bakanlık açıklamasında bu belgelerin son değişme tarihi olan 31 Aralık 2022'den sonra geçerli olmayacağı belirtildi.

Türkiye Cumhuriyeti devleti olarak yeni çipli kimlik kartlarına 1 Ocak 2017 de geçtik. Daha önce kullanılan pembe ve mavi olan kimlik kartlarını ise günümüzde halen kullanan daha değiştirmemiş, değiştirmeye vakti olmamış veya değiştirmeyi unutmuş birçok vatandaş bulunmakta. Fakat bu vatandaşların kimlik kartlarını değiştirmek için çok fazla vakti kalmadı.

Özellikle yaz sezonunun yakınlaştığı günlerde Türkiye’ye gidecek olan vatandaşları ilgilendiren bu durumda, eski kimliklerini değiştirmek isteyen vatandaşların bağlı oldukları konsolosluklara başvurması gerekmekte. 

Yurtdışında yaşayan ancak konsolosluklarda nüfus cüzdanını değiştirmeyenler, Türkiye’ye gittiklerinde Nüfus Müdürlükleri vasıtasıyla bu işlemi yapabiliyor. 

Son gün 31 Aralık 2022

Yayınlanan son genelgeye göre eski nüfus cüzdanları 1 Ocak 2023 tarihinden sonra geçerli olmayacak. Fakat kimlik yenileme işlemleri yapılmaya devam edecek. Yenileme işlemlerinin son tarihi için herhangi bir resmi açıklama yapılmadı.

Yeni çipli kimlik kartının geçerlilik süresi 10 yıl olarak belirlendi. Sürenin bitimini izleyen tarihten itibaren yenilenmesi gerekecek.

Türk ehliyetini değiştirilmeyen için idari para cezası verilecek

Nüfus cüzdanlarında olduğu gibi ehliyetlerin de 31 aralık 2022 tarihine kadar değiştirilmesi gerekiyor. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, 1 Ocak 2016 tarihinden önce düzenlenen eski tip sürücü belgelerinin değiştirilme süresini bu yılın sonuna kadar uzattı. Buna göre eski ehliyetler 1 Ocak 2023’den itibaren kullanılamayacak.

Mevcut sürücü belgeleri maalesef yurtdışında hizmet veren Türk konsolosluklarında yenilenmiyor. Bu işlem için ehliyet sahibinin şahsen Türkiye’deki Nüfus ve Vatandaşlık müdürlüklerine başvuru yapması gerekmekte.

Ehliyet yenileme işlemi gerçekleştirmeyen sürücülere 2023 yılından itibaren idari para cezası verilecek ve ehliyetleri iptal edilecek.

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın