Çoğu vatandaşın sağlık sigortası primlerini ödeyemediği ve eigen risico uygulamasından dolayı doktora/hastaneye gitmediği ve kendi imkanlarıyla doğal yöntemlerle çeşitli sağlık sorunlarıyla başetmeye çalıştığı görülüyor. Bu durumda hem zorunlu sağlık sigortasına sahip olup hem de bazı masrafları kendi cebinden ödemek zorunda kalan vatandaşın sigortalı olmasının bir anlamı kalmıyor.

Eiren risico'nun kaldırılması için destek vermek isteyen vatandaşlar nationaalzorgfonds.nl sitesi üzerinden imza kampanyasına katılabiliyor. Sitede 171 bin kişinin kampanyaya katıldığı belirtiliyor.

SP, Hollanda’nın 4 büyük sigorta firmasının yıllık 1 milyar euro gelir elde ettiği ve bunun sağlık harcamalarında kullanılmayıp kendi aralarında paylaşıldığını iddia etmişti. Firmalar aynı zamanda yıllık 500 milyon euro’yu reklam için ayırıyor. Vatandaşın sağlık sorunu olduğunda ise 385 euro’ya kadar yapılan masrafları kendisi ödemek zorunda kalıyor. Bunun değişmesi gerektiğini belirten SP, halkın da aynı fikirde olduğunu ve kendi inisyatifleriyle imza kampanyası başlattıklarını vurgulamıştı.

SP,50Plus, Hayvanlar partisi ve FNV Sağlık ve refah sendikası gibi bir çok kurum da kampanyaya destek veriyor.

İsteyen vatandaşlar hetroermoetomin.nl websitesi üzerinden de farklı bir kampanyaya destek verebiliyor.

SONHABER.EU