Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Direktörü Hans Kluge Covid-19'un Omicron varyantının Avrupa’da  pandeminin sonunu getirebileceğini, daha sonra ‘pandemi’ yerine mevsimsel grip benzeri bir endemiye dönebileceğini belirtti.

Kluge, mart ayına kadar Avrupa’nın yüzde 60’ının Omicron’a yakalanmış olacağını tahmin ediyor. 

DSÖ direktörüne göre, pandeminin azalmasının nedenlerinin başında aşılıların ve hastalığı geçiren kişilerin sayısının artması ve havaların ısınmasıyla virüse karşı duyarlılığın azalması gelmekte. Yılsonuna doğru havaların soğumaya başladığı dönemde Covid-19’un tekrar geri gelebileceğini belirten Kluge, ancak pandemi şeklinde seyretmesinin beklenmediğini dile getirdi.

Tahminlerini; genellikle insanları delta varyantından daha az hasta eden omicron varyantının nispeten yumuşak doğasına da dayandırdığını dile getiren Kluge, sonuç olarak, Covid-19 yavaş yavaş bir pandemiden mevsimsel grip gibi daha yönetilebilir bir endemik yapıya dönüşme eğiliminde olduğunu söyledi. 

Ancak Kluge Covid-19’u bir endemi olarak görmek için henüz erken olduğu konusunda uyardı ve  “Bu virüs bizi birden fazla kez şaşırttı. Dolayısıyla çok dikkatli olmayız.” dedi.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©️SONHABER.EU