Göğüs hastalıkları ve çocuk doktorlarının ortak çağrısı, arabada çocuklar olduğu anda sigara içilmesine yasak getirilmesi yönünde.

AD gazetesine bir açıklama yapan göğüs hastalıkları ve çocuk doktorları, özellikle çocukların bulunduğu araçlarda sigara içilmesine yasak getirilmesini istiyor. Yapılan araştırmalar bu konuda Hollandalıların çok az bilgiye sahip olduğunu gösteriyor.

Beverwijk’daki het Rode Kruis Hastanesi Göğüs Hastalıkları bölümü uzmanı Pauline Dekker, özellikle kapalı ve dar bir alan olan arabaların içinde sigara içildiğinde çocukların bundan çok daha fazla etkilendiğini belirtirken, bu ortamlarda oluşabilecek hastalıklara örnek olarak orta kulak enfeksiyonları, solunum yolu enfeksiyonları, astım belirtileri ve nikotin zehirlenmelerini veriyor.

4 yıl içinde 1500 bebek kurtarıldı

Çocuk doktoru Jasper Been’in 10 milyon dosya üzerinde yaptığı bir araştırmada ortaya çıkan sonuçlara göre, İngiltere’de sigara yasağının getirilmesinden sonra geçen 4 yıl içinde yaklaşık 1500 bebeğin hayatını kaybetmesi engellendi.

Araştırma sonuçlarına göre getirilen sigara yasağından sonra:
- ölü doğan bebeklerin oranı yüzde 8 düştü,
- doğumdan kısa süre sonra görülen bebek ölümleri yaklaşık yüzde 8 azaldı,
- düşük kilolu bebek doğumları sayısı yüzde 4 geriledi.

Yasak ölümleri de önledi

Been ve meslektaşları tarafından daha önce yapılan bir araştırmada, İngiltere’de getirilen sigara yasağı direk olarak etkisini gösterdi. Buna göre hastaneye yatırılanların sayısı yüzde 13,8 düşüş kaydetti.

Pauline Dekker yaptığı açıklamada sigara dumanından etkilenen, başka bir değişle ikinci el içiciler olarak adlandırılan kişiler içinde bu konuda en bilinçsiz olanlar Hollandalılar.

“Birçok ebeveyn çocukları için en iyisini ister” diyen doktor Dekker, ama aynı zamanda bağımlılığın daha baskın geldiğine de dikkat çekiyor. Dekker bu konuda bir önlem alınmadığı takdirde çok kolay bir şekilde göz ardı edilen bir durma dönüştüğünü belirtiyor.

Kendi sorumlulukları

Uzmanların Avrupa içinde birçok ülkenin çocukların olduğu araçlarda sigara içilmesine yasak getirdiğini dile getiren AD bu konuda Temsilciler Meclisinin çok fazla bir şey yapmadığını da vurguluyor. Haberde siyasetçilerin bu konuda topu ebeveynlere atarak “onların kendi sorumlulukları” dediğini ve bu şekilde bir yasağın işe yaramadığını düşündüğüne dikkat çekiyor.

© SONHABER.NL