Rotterdam belediye başkanı Ebu Talib'in, yarın başlayacak ve 4 gün sürecek olan Kurban bayramı ile alakalı, şehrinde artan koronavirüs vakaları sebebiyle yaptığı; camilere gidilmemesi ve bayramlaşma ziyaretlerinin yapılmaması yönündeki çağrısına CMO tarafından cevap verildi.

CMO yaptığı açıklamada, camilerin bayram namazı için çok iyi hazırlandığına vurgu yaparken, RIVM tarafından alınması istenen tedbirlerin ötesinde olduklarını ifade etti.

Hollanda'da bir çok şehirde camilerde namaz alanlarının, sosyal mesafe uygulaması nedeniyle yetersiz geleceği düşünülerek, stadyum ya da parklarda bayram namazı kılınacak ancak Ebu Talib, bu gibi yerlere de gidilmemesi çağrısı yapmıştı. Oysa bilim adamları ve RIVM gerekli tedbirlerin alınması ve mesafe kuralına uyulması durumunda özellikle açık alanda virüsün yayılma imkanının olmadığı belirtiliyor.

Rotterdam belediye başkanı Ebu Talib'in bu gibi çıkışlarının iyi niyetli olup olmadığı halk arasında sorgulanıyor. Rotterdam'da bir çok sosyal toplanma merkezlerinde insanlar farklı maksatlarla bir araya gelirken ve tedbirlere de çok az uyulurken uyarıları cılız kalan başkanın sözkonusu namaz ve bayram olunca bu tonda bir açıklaması yapması garip karşılanıyor.

Buna karşılık, Müslümanlarla devlet arasında iletişim ve işbirliğini sağlayan ve Hollanda'da bulunan 380 camiyi temsil eden CMO, camilerin bayram namazına çok iyi hazırlandığını hatta Diyanet'e bağlı camilerde maske mecburiyeti olduğunu ve bunun RIVM tavsiyelerinden bir adım önde alınmış bir tedbir olduğunu açıkladı.

Aynı şekilde birçok şehirde açık alanda bayram namazı organizesi yapan Milli Görüş'e bağlı camilerde de cemaatin mutlaka maske ve kendi seccadesiyle camiye ya da namaz alanına gelmeleri istenirken, kapalı alanda 100, açık alanda 250 kişiyi geçme ihtimali bulunan yerlerde kurallara uygun olarak önceden kayıt olma şartı da uygulanıyor.

Camiler, Hollanda'da koronavirüs tedbirlerinin en titiz uygulandığı yerler olarak öne çıkıyor.

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Haberlerimizi izin almadan kullanmayınız!
 

Habernet