Mayıs ayında İstanbul’da düzenlenecek Dünya İnsani Zirvesi öncesinde Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü’nün organizesi ile Ortadoğu’dan 12 gazeteci Türkiye’ye gitti.

Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri, Cezayir, Fas, Kuveyt, Irak, Lübnan, Suudi Arabistan, Tunus, Umman ve Katar’ın önemli gazete ve televizyonlarında köşe yazarlığı yapan gazeteciler, Türkiye’nin insani yardımlar konusunda yaptığı çalışmaları yerinde görme fırsatı buldu. Türkiye’nin yaptığı insani yardımları organize eden kurumları ziyaret eden gazeteciler, YTB Başkanı Kudret Bülbül ile Ankara’da bir araya geldi.

Heyeti kabulünde konuşan YTB Başkanı Kudret Bülbül, dünyanın zor bir dönem geçirdiğini, yaşanan savaşlar neticesinde 60 milyondan fazla insanın yaşadığı yeri değiştirmek zorunda kaldığına dikkat çekti. Yaşanan gelişmeler sürerken Türkiye’nin Dünya İnsani Zirvesi (DİZ) gibi önemli bir organizasyona ev sahipliği yapacağını söyleyen Bülbül, “Dünya İnsani Zirvesi sorumluluklarımızı hatırlatmak için önemli bir fırsat” diye konuştu. Dünyanın insani yardımlar konusunda iyi bir sınav vermediğini bildiren Bülbül, “Bazı Batı ülkeleri bu sınavda başarısız olmuştur” diyerek Batı’nın içine kapandığını ve bu durumun sadece Batı’ya değil, tüm dünyaya olumsuz etkileri olacağının altını çizdi.

Türkiye’nin göç konusunda iyi bir sınav verdiğini anlatan Bülbül, “İnsani yardımlar noktasında milli gelire oranla dünyada en fazla yardım yapan ülkeyiz. Biz, bu yardımları 1 defalık değil, kalkınma odaklı veriyoruz” şeklinde konuştu. Türkiye’nin insani yardımları kapsamında YTB’nin yürüttüğü önemli çalışmalar olduğunu bildiren Bülbül, Suriye krizinin büyümesinin ardından daha fazla yardımlar yapma kararı aldıklarını söyledi. Bu yardımlar kapsamında Türkiye Burslarından yararlanan Suriyeli öğrenci sayısında yapılan artışları anlatan Bülbül, “Suriyelilere olan yıllık burs kontenjanımızı 1000’e çıkardık. Bugün gelinen noktada 3 bin Suriyeli öğrenciye çeşitli fonlarla birlikte Türkiye’de üniversite eğitimi veriyoruz” diyerek, Suriyelilere dünyada en fazla burs veren ülkenin Türkiye olduğunu açıkladı.

Türkiye’de 2,7 milyon Suriyeli sığınmacının bulunduğunu ifade eden Bülbül, “Ülkemize sığınan insanların burada başarılı olabilmeleri için Türkçe bilmeleri gerekir. Bilmezlerse bu topluma katkı sunmaları mümkün değil” diyerek YTB olarak kamplarda ve kamp dışında Türkçe öğrettiklerini ve böylelikle toplumsal entegrasyonun hızlandırıldığını dile getirdi.

YTB Başkanı Bülbül’ü can kulağı ile dinleyen gazeteciler, duydukları karşısında şaşkınlıklarını gizleyemedikleri görülürken, olayların ülkelerinde izlediğinden daha farklı olduğunu ifade ederek Türkiye’den özvgü ile söz ettiler.

©SONHABER.EU