Almanya Federal Anayasa Mahkemesi bu yıl Mart ayında, Müslüman bayan öğretmenlerin genel bir kararla başörtülerinin yasaklanmasının anayasaya aykırı olduğu kararına varmasının ardından Aşağı Saksonya Eyaleti okullarda Müslüman bayan öğretmenlerin başörtüsü takmalarına izin verdi.

Almanya genelinde olumlu ve olumsuz tepkilere neden olan kararı son olarak okul yöneticileri eleştirmişler, okullardaki tarafsızlığın yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini belirtmişlerdi.

Ancak Aşağı Saksonya Eyaleti’nde varılan bir karala bölgede 3 Eylülden itibaren başlayan yeni eğitim öğretim yılında artık Müslüman öğretmenlerin okullarda başörtüleriyle çalışabilmelerine izin verildi. Eyalet Eğitim Bakanlığının önümüzdeki hafta tüm okulları bilgilendireceği bildirildi.

Federal Anayasa Mahkemesi aldığı kararda, soyut bir suçlamayla genelleme yapılarak Müslüman öğretmenlerin başörtüsünün tehlikeli olduğunun öne sürülmesinin ve bu yüzden başörtünün yasaklanmasının anayasadaki din özgürlüğüne müdahale olduğunu ifade etmişti. Başörtü yasağının ancak tarafsızlık için somut bir tehlike ya da rahatsızlık söz konusu olursa uygulanabileceği kaydedilmişti.

Aşağı Saksonya Eğitim Bakanlığının verdiği bilgiye göre, bu eyalette İslam dersi veren 17 öğretmenden yalnızca biri başörtüsü takıyordu. İslam derslerinde başörtü takmasına izin veriliyordu.